Kediyi de Ciğeri de Tartma Zamanı Geldimi?

Füzyon dediler olmadı, moleküler dediler olmadı, dünya mutfağı dediler olmadı, makarnacılar yapmaya çalıştılar italyaya ya götürdüler meslek gönüllüsü kardeşlerimizi başaramadılar. Sandviç ve hot dog yapmak için de amerikaya niye götürseydiniz tam otururdu taşlar yerine. Büyük eksiklik!!! Tutmadı istedikleri maya… Kedi bu kadar ciğeri yediyse “gramaj” niye tutmuyor? ciğeri kedi yemediyse ciğer nerede? Kafama takıldı bir kere bu konu! çözmem lazım. Bizim Dünyadaki Her Ülke Mutfağına Saygımız ...
7/11/2018 12:00:00 AM
Kediyi de Ciğeri de Tartma Zamanı Geldimi?

 

Saygıdeğer Aşçılık Camiası; Federasyon ve Derneklerimiz Hakkında Kediyi de Ciğeri de Tartma Zamanı Gelmedi mi? Bu Kadar Adaletsizliğe ve Yanlışlığa Daha Ne Kadar  Sessiz  Kalacağız?

 

Son zamanlarda kimisi Osmanlı Saray Mutfağı diyor, kimisi Türk mutfağı, kimisi Osmanlı ve Türk mutfağı, bazıları Anadolu mutfağı, küçük bir kısım ise Mezopotamya mutfağı… Tabi bunların yanında birde bölgesel ve yöresel mutfaklarımız var. Esasında bu başlıklar adı altında konuşan kardeşlerimizin de tam olarak ne demek istedikleri belli değil. Belli olan tek şey Türkiye’yi nasıl zamanında ırkçılık bıçakları ile böldülerse şimdi de ayni şeyi farklı mutfak isimleri ile “gastronomide haçlı seferleri” olarak yapmaya çalışıyorlar. Bizim Mutfağımızda  “Türk” kelimesinin geçmemesi için ellerinden geleni yapıyorlar anlayacağınız !  

 

Bir Deniz Mi Daha Büyüktür, Yoksa Dere Mi?

 

Bizim aşçılarımızı birbirleri ile karşı karşıya getirmek istiyorlar. Gerçek bir Türk mutfağı yada Osmanlı ve Türk mutfağı çatısı altında birleşmelerini istemiyorlar. Füzyon dediler olmadı, moleküler dediler olmadı, dünya mutfağı dediler olmadı, makarnacılar yapmaya çalıştılar italyaya ya götürdüler meslek gönüllüsü kardeşlerimizi başaramadılar. Sandviç ve hot dog yapmak için de amerikaya niye götürseydiniz tam otururdu taşlar yerine. Büyük eksiklik!!!  Tutmadı istedikleri maya… Kedi bu kadar ciğeri yediyse “gramaj” niye tutmuyor? ciğeri kedi yemediyse ciğer nerede? Kafama takıldı bir kere bu konu! çözmem lazım…

 

Bizim Dünyadaki Her Ülke Mutfağına Saygımız Var! Biz Medeniyetimiz Gereği İki Tokatla Maydanoz Tarlasını Bozmayız, Ama Karşımızdakiler “İt” Sürüsü;  

 

Bizim coğrafyamızdan çalınmış ürünler içermeyen bir avrupa mutfaklarına yaptırımınız varmı dir? Bizim ürünümüzü bize allanmış pullanmış paketler içerisinde bize satmaya kalkanlara bu gune kadar ne dediniz, diyebildiniz? Bu devran döner! biz asil ve köklü  bir milletiz. Dünyadaki birçok coğrafyayı bizim satılmış kurumlarımız ile kandırabilirler. Ama bu camiayı kandırmaya kalkmasınlar. şahsi  düşüncem saygımızın karşılığını beklerim.

 

Ama ben lafı kime söylüyorum?

 

benim mutfağımın  ürününü yabancı mutfakların hanesine yazdıran yine 30 gr lık teneke parçası madalya uğruna benim federasyon ve derneklerimin hocaları değil mi? Terbiyemi bozmak istemiyorum ama bunlar  “dul” giderek “kız” ım diye geriye gelenlerin ta kendisidir…  Üzücü olan bizde bazı dernekler, federasyonlar ve konfederasyonların devletten ciddi ödeneklerinin olmasına rağmen bu konuya aralarında parmak basan yok. Bir dakika siz ne yapıyorsunuz? Nerelerde kutuplaşıyorsunuz? Diyen yok!!! Her biri meşru ve gayri meşru gelirleri ile günü kurtarmak ve koltuklarına kendilerini biraz daha yapıştırma dertlerindeler. 

 

Biri İslam’ı Dikkate Aldığı Söyleniyor, Biri Mahocu, Diğeri Hem Oğlan Evinde Hem Kız Evinde Oynuyor! Peki Mutfağımızı Tanıtım “Projeleriniz”  Nerede Efendim?

 

Faaliyetlerine bakınca’ da yeteri derecede ilgisiz, aciz, basiretsiz, çaresiz, oyalama taktikleri ve hadi bir seyler yapalım düşüncesine sahip plasız, programsız!!! Yapmış olmak icin bir şeyler yapmak! Birkaç tane yarışma yapmak, yarışmanın ortasında kural değiştirmek, kazanacakların listesini çıkarıp jürilere vermek, kullanılacak gıda markaları kuralları, vs. vs. bunlar mutfağımızın tanıtımı için yeterlimi size göre? Aynı yüzler, kişiler, aynı markalar, aynı jüriler, aynı projeler ile daha ne kadar devam ettirmeyi düşünüyorsunuz?

 

Geliştireceğiz diyorsunuz Ama Bilgisizlik ve Popülerite'den Beslenerek Aşçılık Sanatında "Şovmenlik" Esintileri Güç Devşirdiğiniz Tek Konu Olabilirmi Acaba? 

 

Ama neyse nasıl geliştireceksiniz? Gördüğüm kadarı ile bırakın geliştirmeyi aşçılık mesleği, gastronomi, Türk mutfak kültürü, mutfağımızın geçmişi ve geleceği konuları ile ilgili uzaktan yakından "1 tane" dahi makaleniz, köşe yazınız yok. Bu nasıl liderlik ve bu nasıl önderlik? 

 

Gerçeğini bilmeden neyi geliştiriyorsunuz? Gerçeğini bilmeden geliştiremezsiniz efendim!!! Bu konularda sizin zaten “başkanlar olarak” mutfak tarihimiz hakkında bildiğiniz çok fazla bir şey oldugunu'da düşünmüyor aşçılık camiası. Bilseydiniz etrafınıza “nur” unuz saçılır yüzünüz parlardı. Kendiniz'den kültürlü ve bilgili şefleri kurumlarınızdan farklı oyunlar ile ihraç etmenin yanında diğerlerini de ne pahasına olursa olsun aşçılık kurumlarınıza yaklaştırmıyorsunuz?

 

Günümüzde Avrupada aşçılık mesleği ve Dünyada aşçılık tarihi hakkında Fransa'yı ve diğer yabancı mutfakları örnek gösteren ama kendi kültüründe ve tarihindeki; 

 
* Köklü Osmanlı tarihimizden,
Surname-i Hümayun "Osmanlıda Şenlikler" den, 
Osmanlı Saray Mutfağında “Çıkma" Sisteminden,
Yemek, Kültür Ve Kimlik  olgusundan, 
Osmanlı ve Türk Bilim Adamlarından,
Efsane Ateşbazı veli makamı ve kültüründen,
Halen tam olarak çözülememiş Mevlevi mutfak kültüründen,
Dünyanın hayran olduğu Mevlana felsefesinden,
İbn Battûta'dan,
Osmanlı Tekke Mutfak Kültürü ve Mecmuâ-i Fevâid'den
 
-ve Şirvani kimdir ve daha örnek alınabilecek bir çok kaynak, bilgi ve eserden habersiz "mutfak fakirleri" !!!
 
Bir de alt yapınıza bakmadan popülerlik uğruna yazılı ve görsel basına Türk mutfak tarihi profesörü bilgeliğinde demeçler veriyorsunuz! Acaba kendinizde eksik olanı kendi kültürümüzde ve kendi tarihimizde aramak aklınıza gelmedimi hiç?  Yabancı mutfaklarda örnek gösterdiklerinizin esasında bizde bulunduğunu ve bunları "sizin bilmediğinizi" size söyleyen oldumu hiç? 

 

Daha Bir Aşçılık Kütüphaneniz Bile Yok! 

 

Mesleki eğitim, mesleki tarih bilgisi, Akdeniz bölgesinde ve Türkiye’nin bir çok yerindeki aşçıların işletmeleri ile yaşadıkları problemler, yattıkları lojman şartları, fazla çalışmalarına istinaden mesai ücreti alamamaları, sigortasız şartlar dikkate almanız gereken bir kaç husus olabilir mi? “….” Bu güne kadar bir meslektaşımıza yapılan haksızlık karşısında hangi işletmeyi, işletmeciyi, oteli yada grubu “kurum olarak” kınadınız !!!

 

Her birinin farklı bir sloganı olsa da amaçları sonuçta hemen hemen aynı kapıya çıkıyor. Oysa araçları aynı yani “bizim mutfağımız”. Cambaza bak cambaza tabiri ile hepsinde aynı çalışmalar… İzlenecek yol yine düşmandan soruluyor! Bu şekilde de hedefe varabileceklerinin hesabı içerisinde ilgili zatı muhterem büyüklerimiz.

 

Her Biri Farklı Bir Telden Çalmasına Rağmen Bir Tane Yiğit Çıkıpta; 

 

Yahu bir dakika bu sizin bahsettiklerinin tamamı vs. vs. Konulardan dolayı “Osmanlı ve Türk Mutfağı” nın çatısı altındadır diyemiyor! Hem akademik açıdan hem de alaylı detaylar ve kaynaklar ile birleştirip tabanı aydınlatamıyor. Sizin devletten aldığınız bu ödenekler, maaşlar “helal” mi size acaba? Gerçi helal ve haram kavramı kurumlar ve yetkilileri için çoktan unutulmuş detaylar. Zor oyunu bozar ve menfaatler her zaman on plana çıkar…

 

Federasyon ve Derneklerimiz Hakkında Kediyi de Ciğeri de Tartma Zamanı Gelmedi mi?Ama Söze Geldiği Ve Zorda Kaldıkları Zaman Bir Anda Tanıtım Projeleri Üretilmesi Gereken Mutfağımız Unutularak; 

 

En iyi solcu, en iyi sağcı, en iyi Müslüman, en iyi Türk, en iyi komünist, en iyi Atatürkçü olarak kendilerine göre alanlarında en iyileri onlar.  Uluslararası mutfaklara karşı mutfağımızı dünyada ön plana nasıl getirmeyi düşünüyorsunuz? Coğrafyamızdan çalınan ve başka ülkelerinin mutfak hanelerinize yazılan ürünlerimiz hakkında düşünceleriniz nelerdir?

 

Mesleki eğitim alanında ne kadar bütçe ayırdınız? Bu güne kadar yaptıklarınız ve yapacaklarınız nelerdir efendim?  “…Ali … Ayşe’yi … Sevdi… Yobaz, şeriatçı, ben daha laikim, komünist, dinci, gerici, vatan haini….  Mutfağımız nerede kaldı ?  Alkışlayınız beyleri. 

 

Hani Diyor Ya Bazı Kardeşlerimiz “Mutfakta Siyaset Yok!” 

 

Mutfakta siyaset olmasaydı bu kadar dernek, federasyon ve konfederasyonlar kurulumuydu dostum? Mutfakta siyaset olmasaydı bu camia da bu kadar para döner miydi, bu kadar kavga, fikir ayrılığı  olur muydu? Siyaset olmasaydı bu yabancı markalar bu kadar parayı ortalığa dökerler miydi? Siyaset ve gelir olmasaydı bu kadar çok bilmiş şefler sessiz kalır mıydı? Geçin bu işleri!  Siz ancak yanınızdaki çırakları kandırırsınız 17 sinde boyunlarına 17 adet madalya takarak… 

 

Utanmadan Birde O “Çocuklarımız”Dan Derneklerinize Verdiğiniz Madalyalar Karşılığında “Katkı Payı” Adi Altında %90 Gelir Elde Ettiniz  Aldınız… 

 

Yakışıyor mu size 10 liraya aldığınız madalyaları o çocuklara 50 ile 100 lira arasında paralar ile satmaya!  O çırakta verdiğiniz o madalyalara istinaden önlüğüne 1 metrelik “chef” yazısı yazdırır bir makarnacıda şef olarak ne de olsa şefim diye mesleki öğrenimini bitirir… ne de olsa o bir şef ve 17 madalyası var… haklıdır kendine göre. Çünkü bu arzuyu ona siz verdiniz. Mutlumususunuz?

 

Bir Çarşafın 4 Köşesinden 4 Kişi Çekerse O Çarşaf Yırtılır! 

 

Bizim mutfağımızda 4 köşesinden değil en az 10 yerinden çarşaf farklı federasyonlar tarafından çekiliyor. Çarşaf kimilerine göre çoktan yırtılmış vaziyette zaten. Bir tane tutup toparlamaya çalışan kurum varmı? Bir kaç tane de ünlü diye adlandırılan şefimiz  4/4 lük Osmanlı sofrası kurup ortasına da şuruptan şerbetten habersiz  2,5 litrelik cococola şişesi dikerek yazılı ve görsel basına lanse edenlere ne demeliyiz? Bu mutfağı gerçek anlamda bir isim altında lanse edebilen varmı? Her biri mutfağımız adına kurduğu cümlenin içine bir ”puştluk” katarak akılları bulandırıyor, yeni meslek gönüllüsü kardeşlerimizin kafalarında soru işaretleri sokuyorlar.

 

Sevgili Meslektaşlarım Size Bu Kurumlar Tarafından Bu Güne Kadar Nasıl Ve Ne Kadar İmkanlar Verildi? 

 

YARGILAYINSorun kendinize! Bu kurumların devletten aldıkları para Akdeniz bölgesindeki aşçıların maaşına tekâmüldür neredeyse biliyor musunuz? Siz üye değilmisiniz? Her üyenin harcamaları sorma hakki yok mu bu kurumlarda? Bu güne kadar kaç tane harcamayı sordunuz dernek yada federasyonunuza? Korkunuz niyedir, nedendir? Size gerekli açıklamayı yapmayan yapamayan bir kuruma üye olsanız ne olur olmasanız ne olur? 

 

3 Liralık İşlere Çıkarılan 3 Bin Liralık Resmi Faturalar İle Biz Nereye Varacağız? 

 

Duyarsızca birde bunların çoğunluğu devletin parası ile yaptıkları organizasyonlarda İtalyan, Fransız, Amerikan, Alman ve İsrail malı gıda markalarını tanıtıyor ve “tavsiye” ediyorlar. Yahu bu hazır sosları çorbaları tavsiye edeceğinize “kendimiz yapalım arkadaşlar”, mutfağımızın lezzetlerini bu markalara “endekslemeyiniz” diye niye demiyorsunuz? Bir menfaatiniz mi var beyler? Hak ediyorlar, Alkışlayınız başkanlarımızı.

 

Arkadaşlar Sizce Bu Dernek, Federasyon Başkanları Yıllardır Görevlerinden Niye Ayrılmıyorlar? 

 

Yani bu isi en iyi onlar mı yapıyor? Memleketimizde sizlerin arasında bu kişiler kadar hiç kafası çalışan yok mu? Mevcut kadrolarında bu işi öğrenmiş birileri olamaz mı? Kendi alt kadrolarındaki yöneticilerden Almış olduğum haberlere göre bu işin bilgelikle bir alakası yok. “Mesleki bilgi” ile de alakası yok çünkü aralarında yıllardır aşçılıkla ilgisi olmayan “başkan” da var. Bu işlerin içinde başka bir şeyler var ama ne? Onu da siz çözün artık…

 

Size Yalan Söylüyorlar! Sizi Kandırıyorlar! Biri Degil Hepsi!!!

 

Devletten aldıkları yetmediği gibi 3- 5 madalya ve başari belgesi, sertifika karşılığında cebinizdekini de alıyorlar, alacaklar. Bunlar rahat, rahatsızlar, bunlar paraya doymazlar, biliyorum sizde şaşırdınız nerede yer alacağınızı. Bunların birde öncü kuvvetleri var her bölgeden seçilmiş aşçılar, restoran sahipleri, şefler bunlara güç devşiren, cahil, ahmak, Man kurt kişilikler. 2+5=11 olacak diye emredilince  “anlaşıldı efendim” diyenler var yönetimlerinde. Zaten bu kişilikler bunun için orada tutulmuyorlarmı? Bu yazıda elbet onlarda kendilerini bulacaklardır. 

 

Özellikle Sevgili Meslek Gönüllüsü Kardeşlerim;

 

Bu şahsiyetler sizleri kralın geçidine götürerek orada madalya, başarı belgeleri, sertifikalar ile sizlerin öğrenme arzusunu şahsi menfaatleri gereğince o geçitte geleceğinizi toprağa gömenlerdir. Dernek ve federasyonlar üye rakamsal çoğunluğunu sağlamak amacı ile giriştiği bu tür yaklaşımlardan uzak durunuz. Düşmeyiniz bu tuzaklara. 

 

Sizlerin 17 Yaşında 17 Basari Belgesi, Sertifika Ve 17 Madalyaya İhtiyacınız Yok! 

 

Avrupa’da ve Amerika’da madalya, başarı belgesi ve sertifika herhangi bir başarıya dayalı olarak verilir. Derneğe üye olma karşılığında yada toplantılara gelmeniz karşılığında değil. Zaten bunları normal şartlarda hak edemezsiniz. Akıllı olun. Gösteriş sizlerin mesleki öğrenimini yok eder. Her şeyin bir vakti vardır. Mesleki başarınız, mesleki ahlakınız ile birleştiği zaman “zanaatkar” olursunuz. Bu öyle kolay bir mertebe değildir, hak etmelisiniz. Başarılarınızı anlatan bir tane “gazete manşeti” 100 madalyadan evladır.

 

Kısa Mesafede Büyük Ödül Hiç Bir Zaman Yoktur;

 

Olamazda zaten böyle bir şey. Siz ve mesleğiniz bir milli piyango küresi içindeki şans topları değilsiniz. Kendinize ve geleceğinize kötülük etmeyin. Gerçek bir zanaatkar olunca başkaları sizin başarılarınızı görür. Ama bunu siz göremezsiniz, siz anlatamazsınız. Siz kendi başarılarınızı anlatınca bir değeri olmaz. Başkalarının bunu anlatması gerekir.

 

Bunların Hiç Birisi Rahmetli “Nejat Uygur” Unda Tiyatrosunda Belirttiği Gibi;

 

komiser” oldukları karakollarında kendilerinden kültürlü “bekçi” istemezler. Yanlarındaki yaverler bile özellikle seçilmişlerdir. 2*2 kaç eder dendiği zaman “siz bilirsiniz efendim” diyen, akıllarını başkalarının yönetmesine müsaade eden basiretsizlerdir…. 

 

Ama söz konusu zararı sadece kendilerine değil ülkemizdeki aşçılık camiasına verdiklerini bilmeyen acizlerdir;

 

Gerçek masada dönen hesapları bilmeyenlerdir. Acaba babaları gibi güvendikleri başkanları tarafından “aldatıldıklarını” bilseler ne yaparlar? Ben yurt dışında alacaklarımı dolar ile alırken ülkemde dolar yükselirse üzülüyorum. Oysa sevinmem gerekir. Oysa bunlar benim cebim dolsun ülkemde ne olursa olsun diyen “habis ur” lar dır bunlar ve bu ekipleri. Yani Başlarındakilerinin kopyaları….

 

Savaşta Bile Kılıç Hakki Diye Bir Şey Vardır;

 

Eğer bir coğrafya varsa o coğrafyanın bir tarihi vardır, o coğrafyanın tarihini yazan devlet ve imparatorluklar o bölgedeki her şeyin sahibidirler.  Bu coğrafya bizim coğrafyamız, bu topraklar bizim topraklarımız, bu tarih bizim tarihimiz.  Biz “elhamdülillah” bu coğrafyanın en son “1000” yıllık sahipleriyiz. Daha öncelere gitmeme gerek yok. Önce Selçuklu, sonra Osmanlı ve Türkiye cumhuriyeti bizim imparatorluklarımız ve bizim devletimizdir.

 

Sonuç Olarak Yazımda Herkes Kendine Ait Olan Bölümden Nasibini Alacaktır;

 

Biriniz dini öne çıkararak, diğeriniz solculuğu ve Atatürkü öne çıkararak , bir diğeriniz sağcılığı öne  çıkararak bir yere varamazsınız. Mutfak tarihimizden bilgiler öne çıkarınız. Meslek gönüllüsü kardeşlerimize kaynakları ile aktarınız. Laf değil icraat yapınız. Etrafınızda sağcı solcu taraflarınız değil mutfak gönüllüsü öğrencileriniz olsun. Siz bir siyasi parti değilsiniz. Bu aşçılık camiasında bir tek siyaset olmalıdır. O da mutfağımızın dünya ülkelerine karşı üstün olduğunun siyasetidir. Bunu laf da değil özde bu mesleğin gönüllülerine anlatınız, öğretiniz ve yaşatınız…

 

Bakınız Tamamını Ben 2 Cümle İle Özetliyorum Size!!! 

 

İsteyen alır beynine koyar, kullanır, anlar, anlatır etrafına. At gözlükleri takanlar ise görmezlikten ve duymazlıktan gelerek cehaletlerine kahvehane köşelerindeki ucuz siyasetleri ile vazgeçemedikleri eleştirme alışkanlıklarına devam ederler. Çünkü onların ekmeği, suyu, gıdası eleştiridir. 

 

Osmanlı Ve Türk Mutfağı Bir “Derya” dır. 

 

Bu topraklar medeniyetlerin var olup yine yok oldukları topraklardır. Dini ile irki ile, dili ile bizim zenginliklerimiz ve kültür değerlerimizdir. Bölgesel, yöresel, geleneksel mutfaklarımız ve daha bir çok mesleki alanda farklı kulvarlarımız da bu deryayı yani “Osmanlı ve Türk mutfağı” nı besleyen “nehirler” dir… 

 

Büyükler Bir Arada Olursa, Birleşirse, Aynı Şeyi Söylerler İse Küçükler De Büyüklerini Örnek Alırlar;

 

Bunları laf da değil özde ilk önce bu mesleğin gönüllülerine,  daha sonra ülkemizdeki şeflerimize, daha sonra uluslararası çalışan şeflerimize ilgili açıklamalarınız ile anlatınız, öğretiniz ve yaşatınız ki kurumlarınızın devletimizden aldığı maddi yardımlar bu devletin evlatlarına manevi açıdan aktarılarak yerini bulsun. 

 

Yahu Siz Daha Bu Camianın Sorumluları Olarak Ayni Seyi Konuşamıyorsunuz Ki!

 

Biriniz elma diyor diğeriniz armut, biriniz ak diyor diğeriniz kara!!! Bu camiaya gönül vermiş meslektaşlarımız hanginize inanacak? Siz oralarda sağcılık solculuk yapacaksınız diye değil, bu memleketin mutfağını lâyıkı ile bu memleketin evlatlarına anlatarak mutfağımıza güç vermeye geldiniz. Mesleki açıdan aşçılarımızı farklı düşünceler ile bölmeye değil “tek bir çatı altında” toplayarak onları daha da bilgilendirmek için geldiniz, kuruldunuz. Devletinize, milletinize ve ülke mutfağınıza olan görevinizi yerine getiriniz!!!

 

Ahmet ÖZDEMİR
Eşgüder "Has Aşçıbaşı"
Osmanlı ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi
 

Aşçılık Mesleği İle İlgili Diğer Bazı Makaleleri'de İncelemek İsteyebilirsiniz...

 

Genel Mutfak Bilimi Nedir?
Profesyonel Mutfak Bölümleri Nelerdir?
İyi Bir Mutfak Yönetiminde Verimlilik Nedir?
Alakart ve Endüstriyel Mutfak Çeşitleri Nelerdir?
Otel ve Restoran Mutfak Organizasyonu nasıl yapılır?
Modern Mutfak Üniteleri Nelerdir?
Yönetici Mutfak Planlaması Nedir?
Dünyada Mutfağın Tarihsel Gelişimi Nedir?
Yiyecek–İçecek Departmanı Organizasyon Şeması nedir?
Yeni Restoran Açarken En Çok Yapılan Hatalar Nelerdir?
Yeni Restoran Konsepti Nedir? Nasıl Oluşturulur?
Uluslararası Gastronomi Danışmanlığı Nedir?
Uluslararası Yiyecek Ve İçecek Danışmanlığı Alabilirmiyim?
Şehrin En İyi Restoranlarına Nasıl Sahip Olabilirim?
Şehrimde Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Dikkat !!!
Kesin Başarı İçin Restoran Danışmanlığı Almalımıyım?
Dünyaya Örnek Olabilecek Yeni Restoran Projeleri Nelerdir?
Yeni Restoran Açmak İsteyenlerin En Çok Sorduğu Sorular?
Yeni Restoran Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Yemek Fotoğraflarına Ve Yemek Stilistliğine Eleştirel Bir Bakış
Gastronomi Araştırmalarında Yemeğin Kültürel Tarihi Nedir?
Modern Mutfaklarda Sous Vide Pişirme Yöntemi Nedir?
Profesyonel Mutfaklarda Pişirme Teknikleri Nelerdir?
Yüksek Mutfak, Avangard Mutfak ve Rafine Mutfak Nedir?
Parofesyonel Mutfaklarda Moleküler Gastronomi Konusundaki Görüşler Nelerdir?
Profesyonel Otel Mutfağı Organizasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?
 
gastronomi ve mutfak danışmanlığı