Türk Mutfağına Emek Veren Herkese Teşekkür Ederim

Biz yıllar önce yani 20 seneye yakın diyebilirim Osmanlı ve Türk mutfağı hakkında yazılar yazıp menülerimizde yaşatmaya çalışırken şimdilerde yazılı ve göresel basında kendi öz mutfağımızdan bahsedenlerin ağzından "dünya mutfağı", fransız mutfağı, italyan mutfağı ve yabancı mutfaklar kelimeleri düşmüyordu adeta..
2/21/2021 12:00:00 AM
Türk Mutfağına Emek Veren Herkese Teşekkür Ederim
Şahsi Web Sitesi Değil Sanki Bir Aşçılık Kütüphanesi ...
 
Osmanlı ve Türk mutfağının Dünyaca ünlü bilinen şeflerinden has aşçıbaşı Ahmet Özdemir özellikle aşçılık ünvanı ve kendine has çalışmaları ile dikkat çekiyor. Osmanlı ve Türk mutfağına özel ilgisi ile bilinen has aşçıbaşı mutfağımızdaki yabancı özentisinden rahatsız olsada son yıllarda aşçılık camiasından kendi öz mutfağımızdan bahsedilmesinden memnun.
 
Has Şef Derin Bir İç Çekerek;
 
Biz yıllar önce yani 20 seneye yakın diyebilirim Osmanlı ve Türk mutfağı hakkında yazılar yazıp menülerimizde yaşatmaya çalışırken şimdilerde yazılı ve göresel basında kendi öz mutfağımızdan bahsedenlerin ağzından "dünya mutfağı", fransız mutfağı, italyan mutfağı ve yabancı mutfaklar kelimeleri düşmüyordu adeta... Diyor. 
 
Hatta Günümüzdeki Bu Popüler Şeflerden Bazıları İlgili Yazılarım Hakkında:
 
Osmanlı ve Türk mutfağı diye bir mutfak mı var? atın üstünde yaşayan Türklerin mutfağıda mı varmış? Nasıl has aşçıbaşı olunuyor? Has aşçıbaşı'da ne demek? Gibi kendi akıllarınca benimle cahilliklerinden alay ettiklerini sanıyorlardı.
 
Tabi bir çok insan bilmiyor günümüzdeki yeni nesil osmanlı ve Türk mutfağı uzmanlarının o makarnacı, uydur uydur salla, dünya mutfağı hayranı hallerini, biz bildiğimiz için rüzgara göre dümen çeviren bukelemun Türk mutfağı şefleri Edirne 'deyim derken Van da olduklarını biz görebiliyoruz...  Tabi yersen!!! Ama durumdan son derece memnunum..
 
Sanırın 14 Yıl Önce Yazdığım Bir Yazıda Bir Gün Osmanlı Ve Türk Mutfağını Konuşmak Ve Yazmak Zorunda Kalacaksınız, Bende Hatırlatacağım Bu Günlerinizi Demiştim...
 
Oysa şimdi bakıyorumda yıllar öncesinin makarnacılarının o günlerde "aşağıladıkları" kendi öz mutfağımız hakkında kendilerince "fetva" verme derecesine gelmişler... sadece aşçı şefleri değil popüler bazı hor gurmeler de aynı kabın içinde. Tabiki bu mutfağımız adına gurur verici bir durum. Nihayetinde yanlışın neresinden dönerseniz kar 'dır...aynı zamanda bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır. Demekten'de kendini alamıyor...
 
Özellikle Bu "Hor Gurmelerin" Bir Tanesinin Programını Unutamıyorum;
 
O zamanlar bu Türk gurme Fransa 'da Türk mutfağını anlatıyor Türk şefi ile. Oturdukları lokanta fransız lokantası, yedikleri yemekler fransız yemekleri, içtikleri fransız içkileri ve şarapları ama konuştukları "Türk mutfağı" sinirden "doktorluk" oldum yani...
 
Has Aşçıbaşı Günümüzde Osmanlı Ve Türk Mutfağından bahseden bir çok kişinin ya da şefin mutfağımızın Gerçek Değerleri Hakkında Yeterli Bilgiye Sahip Olmadıklarını Düşünüyor..
 
Şahsi Web Sitesi Değil Sanki Bir Aşçılık Kütüphanesi...
Yıllar önce mutfağımız hakkında nasıl düşünüyorsam şimdi o gerçek değerlerimize daha da fazla önem veriyorum. Mutfağımız hakkında yıllar önce bu eksikliği gördüğüm için şahsım ve mesleki çalışmalarım ile ilgili, aynı mutfak kültürümüzü tanıtacak bir web sitesi yapmaya karar verdim. Mesleğimizde bir kuşağı kaybetmiş olsakta yeni yetişen aşçılık gönüllüsü Türk mutfağı sevdalılarına bilgiler vermek gerekiyordu.
 
O zamanlar üniversitelerin aşçılık bölümleri pek fazla yoktu. Ayrıca mutfak sanatları ve aşçılık okulları da bu kadar fazla yoktu. Olanlar da İspanya ve Fransa ekolü üzerinden eğitimler veriyordu.
 
Aşçılık mesleğinde Mevcut meslektaşlarımızın hatta en popüler Türk mutfağı şeflerinin ise coğrafyamızın mutfak kültürünü bilmedikleriiçin yabancı ülke mutfaklarından bahsetmeleri ve yabancı mutfak hayranı olmaları bu yabancı özentisini daha da yukarılara sürüklüyordu. Hatta Türk yada osmanlı mutfağından bahsetmek "cehalet" idi kendilerini göre, yabancı mutfaklardan bahsetmek modernlik kulvarında olduklarını tescilliyordu.
 
Has Aşçıbaşı Yine Derin Bir İç Çekerek Devam Ediyor;
 
İşte o zamanlar karar verdim mutfağımız hakkında ilgili bilgiler içeren bu web sitesini yapmaya... ilk mesleki yazılarım bazı meslektaşlarım hakkında çok eleştiri içererek ciddi kırıcı olsa da adım adım geldik bu günlere. Yine ilk yazılarımda mutfak tarihimizden, surnameler, saray mutfağı, osmanlı ve selçuklu zamanı seyyahları ve yabancı seyyahların gözünden mutfak kültürümüzü anlatmaya çalıştım. Daha sonraları da Türk mutfak kültürü ve Osmanlı Saray mutfağı hakkında yazılmış akademik tezler ve kitaplardan bulduğum önemli mutfak araştırmalarını web sitemde yayınlatmaya başladım.
 
Yetmedi mutfak kültürümüz ve mutfak tarihimiz hakkında resimler hazırlatarak sosyal ağlarda "has aşçıbaşı Ahmet Özdemir" sayfamda yayımladım. Yetmedi ilgili internet sitelerinde yayınlattırdım... çok ilgi çekti o zamanlar. Yayınladığım ve yayınlattığım bilgilere inanmak istemeyenler çok oldu ama kayaklarını araştırdıklarında şaşırdılar elbet. Bu konuda sn. Arif Bilgin hocamın çalışmaları beni çok etkilemiştir, özellikle muhsinzade mehmet paşanın konak mutfağı.
 
Şahsi Web Sitesi Değil Sanki Bir Aşçılık Kütüphanesi...
Günümüzde Meslektaşlarım Ve Gastronomi Sektöründe Mutfağımıza Verilmeye Başlanan Değerde Ne Kadar Katkım Var Bunu Bilemiyorum. 
 
Hatta bu çalışmalarımmı ben değil başkaları takdir edebilir yada değerlendirebilir. Bildiğim bu konuda yeni meslek gönüllüsü kardeşlerimin mutfak kültürümüzü öğrenmelerine dair çok yazı yazdığım ve bu konuda özellikle hazırlanan bilgilerin sadece web sitem değil, sosyal ağlarda dahi haddinden fazla paylaşılmasını sağlamış olduğumdur. Diyor has şef...
 
Son Olarak Belirtmek İstediğim Konu İse:
 
Osmanlı ve Türk mutfağı hakkında çalışmalarım sona ermemiştir. Hatta bu çalışmalarımı daha da fazla arttırmak niyetindeyim. Yaklaşık 4 yıla yakındır aşçılık camiasına başarı ile hizmet veren ve Kurulmasına vesile olduğum Türk aşçı haberleri web sitesine yakında yeni bir dijital eklenti yapılmasını sağlayacağım. Bu sürpriz olsun.
 
Mutfağımızın tanıtımı ve aşçılık camiasının bilgilendirilmesine dair şahsi çalışmalarımdan bu güne kadar Allahın delikli ak kuruşunu kazanmadığım gibi "günümüzde iyi bir iş kurabilmek" için son derece yeterli olabilecek bir meblağ harcadım. Faydamın dokunduğu herkese helali hoş olsun... Ama nedense günümüzde sadece yalandan boş laflar ile mutfak tabelamız altıda durarak para kazanan ama konuya vakıf olmayan şef sayısı çok fazla. Domatesin çiftçi 'den 1,5 liraya alınıp manav 'da 13 liraya satılması gibi bir şey yani...
 
Bu Güne Kadar Hiç Bir Yerden Çalışmalarım Hakkında Tek Kuruş Maddi Destek Almadım, Hiç Bir Aşçılık Kurumuna 'Da Üye Olmadım...
 
Şahsi imkanlarım dahilinde mutfak kültürü ve tarihi konulu çalışmalarımdan pişman olmadığım gibi günümüzde yani ben "hayatta iken" bu çalışmalardan bahsedilmeyeceğini biliyorum. Ama Allah  hayırlısını nasip etsin "ölümümden sonra" mevcut çalışmalarımdan bir çoğunun aşçılık mesleğinde kaynak gösterileceğini,  hatta osmanlı ve Türk mutfağı konulu seminerler, organizasyonlar ve aşçılık eğitimi ile ilgili mutfak sanatlarında örnek olarak bahsedileceğine inanıyorum. 
 
Bir de aşçılık marşı yada aşçılık andı şeklinde bir metin çalışmam oldu. Beste ve müzik çalışmasının yapılması için konuya vakıf birine teslim ettim. İnşallah camia tarafından da kabul görürse çok mutlu olacağım. Dedi...
 
Türk Aşçı Haberleri Yönetim ve Danışma Kurulu Başkanımız Has Aşçıbaşı Ahmet ÖZDEMİR'E ayırmış olduğu vakit, vermiş olduğu bilgiler ve web sitemize olan destekleri için teşekkür eder, Has Şefin "Bilgi paylaştıkça güzeldir ve çoğalır" sloganı ile söyleşimize son vererek çalışmalarında başarılar dileriz.
 
Bir sonraki söyleşimizde buluşmak ümidi ile... 
 
Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir'in Şahsi Web Sitesinden Mutfak Değerlerimiz Hakkında Seçtiğimiz Bazı Linkler Aşağıdaki Gibidir: "http://hasascibasiahmetozdemir.com"
 
Mutfak Kültürümüz:
 
Osmanlı Saray Mutfağı
Helvaya Statü Veren Tatlandırıcılar
Osmanlıda Şerbetler
Türk Mutfağının Geleceğine Dair Değerlendirmeler
Sarayda Beslenme
Osmanlı Yemek Kültürü
Osmanlı Saray Mutfağının Toplumsal Hayatta Konumu
Çorbanın Tarihi
Saray Mutfak Kültürü
Çadırdan Saraya Türk Mutfağı
Osmanlı Saray Mutfağı ve Günümüz Türk Mutfağı
Türk Mutfak Kültüründe Sofra
Mevlevilikte Mutfak Kültürü
Evliya Çelebi Özet
Türk Beslenme Kültürü
Muhsinzade Mehmed Paşanın Konak Mutfağı
Keşkek Nedir?
Mutfağımıza Tarihsel Bakış
 
Şahsi Web Sitesi Değil Sanki Bir Aşçılık Kütüphanesi
Aşçılık Kütüphanesi:
 
Aşçılık Kütüphanesi
Osmanlı Kültüründe Öğün Zamanları ve Kahvaltı
Osmanlı Narh Listeleri
Osmanlılarda Sağlık
Türkiye’de Kahve ve Mutfak Kültürü
Yemek, Kültür Ve Kimlik
Osmanlı Mutfak Tarihinden Dipnotlar
Yemek Destanları
Evliya Çelebi'de Yemeğin Manevi Boyutu
Aşçılık Andı
Türk Mutfak Kültüründe İslamın Etkisi
Helva Geleneği
Füzyon Mutfağı ve Gastronomi Turizmi
Moleküler Gastronomi Nedir?
Yemeğin Dini Simgesel Anlamları Nelerdir?
Osmanlı Mutfak Terimleri Sözlüğü
Melceü't-Tabbâhîn
Türkiye’de Restorancılığın Gelişimi
Osmanlıda Mutfak Teşkilatı
Mutfak Tarihimizden Videolar
Gıda Tüketiminde Yerel, Millî ve İthal Ürünler
Surname-i Hümayun
Osmanlıda Dondurmacılık
Kimlik Bağlamında Yemek Kültürü
Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerinde Yemek Kitapları
Aşçılık Mesleğinin Değişimi
Rafine Mutfak Nedir?
Avrupada Aşçılık Nasıl başladı?
Yabancı Seyyahların Gözünde Türk Yemek Kültürü
İmparator Sofraları
Anadolu Mutfak Kültürünün Gelişimi
Osmanlı Sarayında Şekerleme Ve Şekerlemeciler
İstanbul Mutfak Kültürü
Eski Anadolu Türkçesi İle Yazılmış Tıp Eserleri
Antik Roma Yemek Kültürü
Yemekle İlgili Atasözleri
Turizm Ve Ahilik İlişkisi
 
Yönetim Sistemim:
 
Yönetim Sirküleri
Raporlar
Mutfak Yönetimi
Organizasyon Anlaşma Metni
Cost - Maliyet
Anket ve Formlar
Çizelge ve Tutanaklar
Restoran Yönetimi & Restaurant Management
 
Mesleki Örneklerim:
 
Saray Geleneğinde Şerbet Ve Şerbet Kapları
Örnek Restoranlar
Örnek Dekorlar
Örnek Açık Büfeler
Osmanlı Yemek Sunumları
 
Örnek Menülerim:
 
Aktivite & Banquet Menüleri
Restoran Menüleri -01-
Seçenekli Menüler
Restoran Menüleri -02-
Düğün Menüleri
Menü Çeşitleri Nelerdir?
Menü Planlaması Nedir?
Menü Analizi Nasıl Yapılır?
Menü Yönetimi Nedir?
 
Sanat Çalışmalarım:
 
Belçika Resim Sergim
Sosyal Çalışmalarım
Satılık Olan Tablolarım
 
Basın Haberlerim:
 
Videolarım-01
Videolarım-02
Gazete Kupürlerim -1
Gazete Kupürlerim -2
Dünyadan Kareler
Popülermi & Bilgilimi?
 
Patentli Yemeklerim:
 
Topuz Kebab® Sunumlar
Topuz Kebab® Tarifname
Saltanat Sahanı® Tarifname
Saltanat Sahanı Resimler
Topuz Kebab® Lisans Anlaşması
 
Osmanlı Tarihimizden:
 
Osmanlılarda Merasimlerin Toplumsal Kaynaşmaya Katkısı
Dünya Ölçeğinde Osmanlı İstanbulu
Osmanlı Hanedanının Aile Yapısı ve Gu¨ncel Yaşamı
Osmanlı Devleti’nde Şehzadelik Kurumu
Osmanlı Bilim Adamlarından Bazıları
Kudüs Nedir? Kudüsün Dünü Ve Bu Günü
Osmanlıda Türkçülük ve Turancılık
Osmanlıda Dahili Gümrük Vergisi İstisnaları
Osmanlı Devleti’nde Ekmekçilik
Osmanlı Diplomasi Tarihi
Harem-i Hümayun...
Osmanlı Esnaf Teşkilatı
Osmanlının musikî Okulları
Osmanlı Saray Mutfağı
Osmanlı Toplum Yapısı
Osmanlı Devlet Teşkilâtı
Osmanlı Devletinde Arslanhane
Osmanlı’da Harem Meselesi
Osmanlıda Devşirme Sistemi
Zülüflü Baltacılar "Teberdaran-ı Hassa"
Osmanlı Eğitim Sisteminde Enderun Mektebi
 
Mesleki Köşe Yazılarım Ve Mesleki Yazılarım:
 
Dünya Mutfağı Nedir?
Korona Virüs Sonrasında İflaslar Ve Fırsatlar
Gurmeliğin Zanaatkâr ‘lık Anlayışı Değişirmi ?
Has Aşçıbaşı; Mutfakta Buram Buram Siyaset !
Türk Mutfağının Tanıtımı Hakkında “Umman” dan Sohbet...
Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Dikkat !!!
Gastronomi Danışmanlığı Nedir?
Şehrin En İyi Restoranlarına Nasıl Sahip Olabilirim?
Kesin Başarı İçin Restoran Danışmanlığı Almalımıyım?
Yeni Restoran Açmak İsteyenlerin En Çok Sorduğu Sorular?
Yeni Restoran Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Gerçek “Füzyon” Mutfağının Has"ı Osmanlı ve Türk Mutfağı‘dır.
Türk Mutfağını Dünyaya Tanıtma Çabalarımız
Mutfağımızda Ve Camiamızda Zor Bir İmtihan Yılı
Lawrens’ ların Ülke Mutfağımızdaki Ağlara Bağladıkları Hain Keklikler
Gastronomide’ki Haçlı Seferlerinden Galip Çıktık
Camiamızda Bilgisizlik ve Yabancı özentisi Tedaviye Muhtaçtır...
Has Aşçıbaşı - Hem Has Baş Aşçı Hem Ressam Hem Seyyah
Bazı Türk Şeflerinin Mutfağımızın Zenginliğine İnanmaları...
Biz Bizi Bilmezsek Kim Bizi Bilir? Biz Bizi Yaşatmazsak...
Popülerlik mi Önemli ? Alanında Bilgili ve Profesyonel’ lik mi?
Has Aşçıbaşı - Eski Türk Tarihinde ve Osmanlıda Tatlının yeri
Bir Bölge Mutfağımız Bile Avrupa Mutfaklarından Zengin
Has Aşçıbaşı - Osmanli Mutfağı Tarihinden Dipnotlar
Ummandaki Hakim Mutfaklar “Bölüm 01”
Baska Mutfaklara Özenti Bir Hastalık 'mi Sizce?
CT. New Haven’ dan Kaçak Bir Meksikalı Öyküsü
 
Şahsi Web Sitesi Değil Sanki Bir Aşçılık Kütüphanesi...
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
“Ustalık” Değerleri Nerede Kaldı ?
Siz Kime Hizmet Ediyorsunuz, Amacınız Nedir?
Aşçılık Camiasının Ufuktaki Sınavı
Has Aşçıbaşı - Mutfağımıza Ve Yemeklerimize Sahip Çıkalım
Osmanlı ve Türk mutfağında Füzyon Birikimleri...
Has Aşçıbaşı - Gizemli Ve Doğal Yaşam Özellikleri “Malezya”
Yiyecek Ve İçecek Danışmanlığı
Ne Zaman Bizimki Demesini Öğrenip Bizler Olabileceğiz ?
Turizm Bakanımız Topuz Kebabın Tadına Vardı
Tarihine Sahip Çıkmayan Gelecegine Sahip Olamaz !!!
Has Aşçıbaşı - Avrupa’da Örnek Osmanlı Ve Türk Mutfağı
Has Aşçıbaşı - Aşcılık Sanatının Önderlerinden Hacı Mustafa Ustam
Hünkâr Osmanlı ve Türk Mutfağı Belçika’da hizmette
Has Aşçıbaşı - Toplumlar Arası Kültür Farklari
Kavramsal Gercekleri ve Tarihi "Has Aşçıbaşı" Olarak Yorumlamak
Türk Mutfağının Üzerinde Oynanan Oyunlar...
Türkiye & Belçika Kültür Festivali ’nde Osmanlı ve Turk Mutfağı...
Türk Mutfağı Şefleri İcraatları İle Dünyaya Örnektir
Ahmet Özdemir Olarak Mutfağımıza Hizmet Politikamdır
Mesleki Problemlerimiz Her Yerde iken Acaba Çözüm Nerede ?
Bindikleri Dalı Kesenler !!!
Uydurmayın Lütfen Dünya Mutfağı Diye Bir “Konsept” Yoktur, Olamaz
Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir & 3 Michelin Stars Peter Goossens
Ufukta Ascilik Camiasının İçine Girdiği Bir Sınav Goruyorum
Avrupa’da Türk Mutfağı Ne Kadar Başarılı?
Profesyonel Anlamda Idareci
Tarihi Lezzetler ve Mutfakaki Sihirbaz
Turizm Bakanımız Topuz Kebab® ‘İn Tadına Vardı
Osmanli ve Turk Mutfağından Tarihi Lezzetler "Milliyet Gazetesi"
Putrajaya' dan Yazıyorum
Cumhuriyetimizin 90. Yıl kutlamalarına istinaden:
İnsanlığa Daha Faydalı Olabilmek İcin Kendilerini Yenilemeli...
Malezyadaki Hakim Mutfaklar....
Mutfağım Adına Verdigim Bir Ziyafet "Kuala Lumpur"
Turkiye ve Osmanlı Mutfağı Sizi Cagiriyor
Has Aşçıbaşı Ahmet Özdemir, Osmanlı Mutfağına Yön Veriyor.
Ana Temamız Bizim Sehrimiz Değil, Bizim Mutfağımızı Olmalı
Türk Şefleri Sosyal Aktivitelerini Dünyada Perçinlemiştir
Avrupa' Da Türk Mutfağı' Niye Onemli
Herkes Yediğinden Ikram Eder
Has Aşçıbaşı - Yine Açtı..! | Gundem Haber - Belçika
Başarılı Olabilmek İçin Komplekslerimizden Kurtulmayız
Osmanlı da Ahilik Sistemi
Avare Insanlar Hem Kendine Hem Etrafına Zarar Verir
Osmanlı ve Türk Mutfağı Avrupada
Ahmet Özdemir Osmanlı Mutfağına Yön Veriyor
Halkımıza Önemli Duyuru_!!!
Kelle paça çorbası nedir? Kelle Ve Ayaklar Nasıl Ütülür?
İnsanoğlu Torna Mahsulü Değildir !!!
Turk Şefleri Sosyal ve Kültürel Olarak Başarılıdır
Buda - Topuz Kebab ® Sabah Gazetesi
Gerçeğini Bilmeden Geliştiremezsiniz_!!!
 "Medeni" Denilen Avrupa Ve Biz Türk'ler
Unutulmuş Bir Zafer: Kutü’l-Amare
Az Pişmiş Domuz Eti Kanunen Neden Yasaktır?
Kediyi de Ciğeri de Tartma Zamanı Geldimi?
Ben De Türkiyenin Düşmanı Olsam Bu Adama Ödülün Kralını Veririm
Malezya’daki İthal Fast Food Zincirleri Sunway’ Den Yazıyorum
Türk Mutfağının Zenginliği ve Dünyadaki Tanıtımı...
Mutfak Kültürümüzü Dünyaya Ne Kadar Tanıtabiliyoruz?
Has Aşçıbaşı - Hor Gurme !
 
Danışmanlık Sistemi:
 
Gastronomi Danışmanlığı Gastronomy Consultancy
Mutfak Danışmanlığı & Kitchen Consulting
Yiyecek Ve İçecek Danışmanlığı
Restoran Danışmanlığı & Restaurant Consulting
Menü Danışmanlığı & Menu Consulting
Restoran Nasıl Açılır? How to Open a Restaurant?
İşletmeci Körlüğü
Konseptim
Hizmet Alanlarım
Amac Ve Hedeflerim
İş Anlaşma Metnim
Mesleki Özgeçmişim
Yeni Restoran Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim?
 
Şahsi Web Sitesi Değil Sanki Bir Aşçılık Kütüphanesi...
 
Şahsi Web Sitesi Değil Sanki Bir Aşçılık Kütüphanesi...