Boşnak Yemek Kültüründe Osmanlı Etkisi  Nedir?
(Bu bölüm Alıntıdır, ilgili kaynakta yazar ismi bulunamamıştır)
 
Bosna Hersek toprakları tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Geçmişten günümüze kadar bu topraklarda Bizans, Batı Avrupa ve Osmanlı devletlerinin etkileri olmuştur. 1463  yılında Fatih’in fethiyle Osmanlı idaresi altına geçen Boşnaklar aynı zamanda Müslümanlığı da benimsemiştir. Boşnakların Osmanlı devletinin dinini ve kültürünü tamamen benimsemesinde Bogomil dinine mensup olmaları etkili olmuştur. 1463 yılından bugüne kadar Boşnakların gerek kültüründe gerekse yemeklerinde Osmanlı gelenekleri halen korunmakta ve yaşamaya devam etmektedir.
 
Bosna Hersek’in bu kadar özel bir yer olması insanların zengin kültüre sahip olmasındadır. Boşnak adetleri ve gelenekleri ufak farklılıklar olsa da Osmanlı-Türk adet ve geleneklerinin etkisi altında kalmıştır. Savaşlarda kimi geleneklerini terk etmek zorunda kalsalar da bugün bazı dernekler bu gelenekleri sürdürmek için çalışmalara devam etmektedir. Bu geleneklerden biri de eski ve yeninin lezzetli dengesini ve mozaiğini sunan Bosna mutfağıdır. Özellikle Osmanlı ve Avusturya saraylarının Bosna Hersek mutfağının zenginleşmesinde ve sofra düzeninde önemli rol oynamıştır.
 
Tarihte Osmanlı devletinden kalma lezzetleri ile Boşnak yemek kültürü Türk mutfak kültürü uzak değildir. Çorba kültürü, börek kültürü ve tatlılarıyla tam bir Anadolu lezzetleri ve görselliğini sunmaktadır.  Osmanlı devletinde her şeyin yemeği, şerbeti ve ikramı vardır. Çocuk doğar şerbetler ikram edilir, düğün olur yemekler verilir, büyük piknikler düzenlenir, durumu olan olmayanla paylaşır, mevlitlerde hatta cenazelerde bile yemek verme âdeti vardır. Osmanlıdan kalan bu adetler Türkiye de ki gibi Bosna’da da değişmeye uğramadan bugünlere kadar gelmiştir.Sofra başında toplanmak büyük küçük kavramı, misafir ikramı gibi konular Osmanlıdan kalma ortak noktalarımızdır.
 
Örneğin Evlenme çağına gelmiş genç damat adayının tarafı gelin adayının büyüklerinin yemeğine davetli olarak katılırlar. Evlenecek kızın aile büyükleri damat adayı hakkında bir karara vardıktan sonra kahve ikramına geçilir. Kahve şekerli ise damat adayı evliliğe uygun görülmüş demektir, eğer kahve sade ise damat adayı evliliğe uygun görülmemiştir. Bu âdete benzer olarak Oğuz Türkmenlerinden kalma Tuzlu kahve geleneği de kızın gönlünün o erkekte olduğunu göstermek için bir araç olmuştur. Ve bugün hala Türkiye’de özellikle Trakya bölgesinde uygulanmaktadır.
 
Bosna Hersek Mutfağının Genel Özellikleri;
 
* Boşnak yemeklerinin ilk sıralarını; börekler ve etli yemekler oluşturmaktadır.
* Osmanlıda olduğu gibi et sabahtan itibaren günün her öğününde yenebilir. Et kendi suyunda ve sebze soslarıyla pişirilir.
* Boşnak yemeklerinde tıpkı Osmanlı mutfağında olduğu gibi etli yemeklere sirke konur.
* Sofralardan eksik olmayan ana yiyecek ise birçok çeşidi olan ekmektir.
* Kuru fasulye ve pilav da yine Türklerde olduğu gibi vazgeçilmez bir ikilidir.
* Yağ olarak tereyağı, Susam yağı ve kuyruk yağı kullanılır.
* Türkler için yoğurt neyse Boşnaklar için de kaymak odur. Köftelerin yanına servis edilir.
* Pek çok sebze çeşidi vardır. Sebzelerin etle birlikte soğanlı pişirilmesi yaygındır.
* Bosna Hersek Mutfağının en önemli özelliklerinden biri de süt ve süt ürünleri sıkça kullanılır olmasıdır.
* Çoğunlukla yemeklere konan soğan, kıyma et ve hatta sebzeler su konmadan önce yağda kavrulur.
* Haşlanmış yemekler çok hafiftir. Çoğunlukta az suyla haşlandığından dolayı doğal lezzeti kaybolmamaktadır.
*Acı baharatlar(oryantal baharatlar) bu yemeklerde çok az ölçüde bulunmaktadır.
* Genellikle sos servisi yoktur. Pişirirken ya da yuha(çorba) yaparken ya da pişirme süreç sonunda yemeklere ilave edilir.
 
Boşnak Yemekleri İsimleri ve Yemek Kültürü
 
Boşnak Yemekleri Nerede Yenir?
Boşnak Yemek Kültürü
Boşnak yemekleri isimleri nelerdir?
Soka Nedir?
Boşnak Et Yemekleri Nelerdir?
Cevapi Nedir?
Pleskavitsa Nedir?
Raznjici ve Teletina İspod Saca Nedir?
Bosanski Lonac Nedir?
Boşnak Kuru ve İsli Etler Nelerdir?
Boşnak usulü kuru ve isli et nasıl yapılır? (Pleçka, Suho Meso, Stelia, Jaretina)
Boşnak Hamur İşleri Nelerdir?
Boşnak Börek Çeşitleri Nelerdir? (Sirnica, Zeljanica, Krompirusa, Burek)
Boşnak Mantısı
Potoplika ve Ribitsa Nedir?
Boşnak Ekmekleri (Ustipci sa kajmakom, Ljevaca)
Boşnak Tatlıları Nelerdir?
Kuru Baklava
Trileçe Nedir?
Kaymacina Nedir?
Dudove Nedir?
**Bir Asırlık Gelenek Zaparşa
Zaparşa Nedir?
Zaparşa Nasıl Yapılır?
 
Çevapi (Köfte)
Bosna Hersek’te etli yemek denince ilk akla gelen Cevapi bizim de bildiğimiz Tekirdağ Köfte’nin bir benzeridir..
 
Boşnak Böreği
Bosna Hersek’in bir diğer ünlü yemeği Boşnak Böreği Kız yetiştiren annelerin miras gibi kızlarına öğrettiği bir börektir. Bosna Hersek’te Perşembe ve Pazar geceleri özellikle bu börek yenir. Türkiye' de yaşayan Boşnaklar ise Perşembe akşamlarını bu leziz börekle tatlandırırlar. Çünkü Perşembe günü Müslümanlarda Cuma gününün arifesidir. Pazar ise Hıristiyanlarca kutsaldır.
 
Dolma – Sarma
Bosna Hersek’teki Osmanlı yemeklerinden bir diğeri ise biber dolması ve yaprak sarmasıdır. Bunlar dışında biz de çok yapılmayan soğan dolması Bosna’nın bir diğer ünlü yemeğidir.
 
Begova Çorba (Bey Çorbası)
Begova Çorba Saraybosna’da bulabileceğiniz bir diğer yöresel yemek. Çorba genel olarak tavuk, bamya, havuç, bezelye ve pirinçten oluşturulmuştur. Bizde ki Düğün çorbasını anımsatmaktadır.
 
Pleskavitsa 
Pleskavitsa bizde ki köftenin bir benzeri. Cevabiden farkı ise etin bir disk biçiminde tek paça olmasıdır.
 
İsli et
Savaş zamanlarında, askerlerin yanlarına alıp ekmeğe katık yapmaları amacıyla ortaya çıkmış bu yemek Bosna’nın en ünlü yemeklerindendir.
 
Sonuç
Bu bildiride Boşnakların 1878 -93 Harbinde Osmanlıdan kopmasına devamında savaşlara ve katliamlara uğramasına rağmen hala Osmanlıdan kalan geleneklere Türkiye ile birlikte sahip çıktığına ve bu geleneklerin yemek kültüründe halen yaşamakta olduğu sonucuna varılmaktadır.
 
Boşnak Mutfağı Hakkında Genel Bilgiler
"Gastromanya"
 
Bosna Hersek Balkanların bitişinde yer alan bir ülkedir. Tarihinde genellikle Osmanlı himayesinde kalmıştır. Orta Avrupa’nın başlangıcında yer alan bu ülke bir zamanlar Osmanlı toprağı iken sonradan küçük imparatorluklar şeklinde yaşamını sürdürmüştür. Yugoslavya’nın dağılmasından sonra bağımsızlığına kavuşan bu ülkede bu kadar yaşanmışlık kültürlerine ve mutfaklarına adeta sinmiştir.
 
Bu balkan ülkesini yemeklerinde et ve patates yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu iki yiyecek bu ülke mutfağının temelini oluşturur. Pek çok farklı şekilde ve farklı malzemelerden farklı şekilde pişirilerek yüzlerce tarif oluşturulmuştur.
 
Bunun dışında ülkede çok verimli yeşil alanlar, tarlalar ve meralar vardır. Avrupa’nın sarımsak ve domates ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacak kadar üretim yapmaktadırlar. Haliyle bu üretim mutfaklarına da yansımıştır. Başta domates ve sarımsak olmak üzere, patates, soğan yemeklerin ana malzemesi konumundadır. Pirinç ve makarna da yemeklerin yanında servis edilmektedir. Geniş meralar, verimli hayvanlar, doğru teknikler ile bu balkan ülkesinde süt inanılmaz lezzetli ve boldur. Üretimi yüksek olan süt yemeklerde bilhassa da tatlılarda sıklıkla kullanılmaktadır. Un da yemeklerde kullanılan temel maddeler arasındadır.
 
Ülkede etin fazla üretilmesi ve lezzetli olmasından ötürü tüm yemeklerde kullanılır. Bu yüzden ülkede neredeyse tüm tarifler etlidir ama sıklıkla sebzelere yanlarında bezenti olarak rastlanılmaktadır. Çünkü Saraybosna iklim ve hava koşulları olarak neredeyse her mevsim doğal ve taze sebze meyve üretimine elverişli bir yerdir. Bu da yemek çeşitliliğine ve içeriklerine yansımaktadır. Ülkede et yemeklerini haricinde pirinç ve sebze yahnileri de alternatifler arasındadır.
 
Ülkede Türk mutfağında etkiler görülmektedir. Müslümanların yüksek oranlarda yaşadığı bir ülke olan Bosna Hersek’te Ramazan aylarına özel olarak Osmanlı mutfağından bir esinti olan Tarhana tercih edilmektedir. Genelde çorba olarak Tarhana ve İşkembe tercih edilmektedir. Bu da en belirgin Türk izlerinden birisidir.
 
Ayrıca ülkede kahve kültürü de gelişmiştir. Türk Kahvesi’ne benzer Boşnak Kahvesi de ülkede sıklıkla tüketilir. Genelde tatlıların yanında ikram edilen Boşnak Kahvesi de Türk Kahvesi gibi bakır cezvede, soğuk suyla ve telveli bir şekilde yapılır.
 
Ülkede son zamanlarda bazı kültürel olaylar, politik kararlar, sosyal meseleler neticesinde ülke kültürün de bazı değişiklikler görülmektedir. İtalyan, Çin mutfağı, Adriyatik ve Akdeniz kültürün etkileri ülke mutfağında hissedilmektedir.
 
Boşnak Yemekleri İsimleri ve Yemek Kültürü
"gurmex"
 
Boşnak Yemekleri yazımızda sizlerle beraber Türkiye’de Boşnak mutfağının izini süreceğiz. Açıkçası Türkiye’de en iyi Boşnak yemekleri nerede yenir şeklinde bir sorunun muhatabı olduğumuzda hafif bir sendeledik. Çünkü ecdadın 500 yıllık Balkan egemenliğinde Bosna’da Anadolu izlerini sürmüş ve daha önce Bosna Hersek‘te ne yenir isimli detaylı bir dosya hazırlamıştık. Fakat Türkiye’de bu muhteşem mutfağa dair bir araştırma maalesef yapmamıştık.
 
Balkanlar üzerinden Anadolu’ya başlayan göçlerle Anadolu ile kucaklaşan Boşnak yemeklerini sizler gibi bizde çok seviyoruz. Türkiye’de Boşnak mutfağına yönelik hizmet veren mekanlar ile ilgili derli toplu genel bir kaynağın eksikliğini internette her daim hissediyorduk. Ve bu soruyu kendimize bir misyon edinerek hem kardeş ülkeye göz kırpalım hemde bu yazıyla Boşnak yemekleri hastalarına bir amme hizmeti sunalım istiyoruz.
 
Boşnak Yemekleri Nerede Yenir?
 
Boşnak yemekleri istanbul için Bayrampaşa Yıldırım mahallesi ve Pendik Sapanbağları başta olmak üzere, Bahçelievler Yenibosna semti, İzmir’in Çamdibi semti, Bursa, Manisa’nın Akhisar ilçesi ve Balıkesir Ayvalık ülkemizdeki en iyi adreslerdir. Ülkemizin bir çok şehrinde Boşnak restoranları hizmet veriyor. Fakat restoran popülasyonu açısından şüphesiz en iyi Boşnak yemekleri Bayrampaşa Yıldırım mahallesi ve Pendik Sapanbağları mahallesinde yenir. Özellikle Boşnak yemekleri Pendik ilçesinde çok dikkat çekici restoranlara ev sahipliği yapıyor.
 
Boşnak Yemek Kültürü
 
Malum Bosna Hersek’in şehir dokusuna yansıyan Osmanlı kültürü, yemeklerini de es geçmemiş. Boşnak Yemekleri için vazgeçilmez ana malzemelerden birincisi et, ikincisi hamurdur. Yemeklerde genellikle dana ve kuzu olmak üzere en çok kırmızı et kullanıyorlar. Etleri ızgara olarak pişirmeyi daha çok seviyor olsalar da etin kendi suyunda veya farklı soslar ile pişirdikleri yemeklerde var. Kırsal arazinin bol, hayvancılığın yaygın olduğu Bosna Hersek’te et, yemeklerin olmazsa olmazı. Hatta suho meso gibi kurutulmuş etleri kahvaltılarda ve gün arası atıştırmalarda bile görebiliyorsunuz.
 
Boşnak yemekleri isimleri nelerdir?
 
Kendi suyunda pişirilen yemekler, közde pişen enfes börekler, bol kemikli kuru fasulye, odun ateşinde pişen et, sosis ve sucuk, pleskavitsa (Pljeskavica) ve Ulusal yemek sayılan cevapi köfte Boşnak mutfağının olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Kaymacina, soka, palaçinka, izlivaça, mahluta, palaçinka, Bosanski lonac, kurgusa, kljukusa, supa, pilav ve biryan kapama gibi sadece isimlerini yazarak bile sayfalar doldurabileceğimiz yüzlerce lezzet var.
 
Boşnak Yemekleri sosisBoşnak sosisi ve mantısı
 
Soka Nedir?
Soka için özel parantez açalım çünkü mekanlarda çok sık karşılaşacaksınız. Soka; Balkan biberinin içine peynir, süt ve kaymak karışımının doldurulması ile yapılan bir Boşnak turşusudur. Boşnak mutfağında özellikle sabah kahvaltısında tercih edilen soka aslında köfte, mantı hatta her öğün yenebilecek bir lezzettir.
 
Boşnak Yemeklerinden Soka nedir?
 
Boşnak Mutfağı hakkında ve Boşnak yemekleri isimleri ile ilgili hafif dozlarda bilgi verdikten sonra şimdi genel hatları ile Meşhur Boşnak yemeklerini kategorize edelim.
 
Boşnak Et Yemekleri Nelerdir?
 
Cevapi Nedir?
Boşnak et yemeklerine ayrı bir parantez açarak devam ediyoruz. Bosna Hersek’te Ulusal yemek olarak kabul edilen Cevapi köfte pidenin arasında servis ediliyor ve yanında soğan salatası bol bol tüketiliyor. Hele ki bazı yerlerde yanında bir kaymak verirler yemelere doyamazsınız. Aynı kaymağı isterseniz kahvaltı için seçeceğiniz yumuşak bir poğaçanın arasına da koydurabiliyorsunuz.
 
Pleskavitsa Nedir?
Yassı köfte olarak tabir edilen ve burgere benzemesine rağmen lezzet olarak birkaç gömlek üstte diyebileceğimiz sığır etinden yapılan Pleskavitsa şahanedir.
 
Raznjici ve Teletina İspod Saca Nedir?
Yine köfte tarzında yapılırsa bol soğan salatası ile tüketilen Raznjici yani şişte et, iki metal sac arasında dana eti ve ekmeğin pişirilmesi ile yapılan Teletina ispod saca nefistir.
 
Bosanski Lonac Nedir?
Diğer bir meşhur Boşnak et yemeği Bosanski lonac iri doğranmış dana, kuzu veya koyun eti ile yapılır. Bol bol yeşil fasulye, lahana, patates, domates, havuç ve soğan yemeğe ilave edilerek pişirilir. Yine tandırda çok tercih edilen et yemeklerinden biridir.
 
Boşnak Kuru ve İsli Etler Nelerdir?
Ülkemizde nedense kuru et ve isli et olarak gruplandırılan etlerin aslında farklı farklı isimleri bulunuyor. Ciddi emek ve özveri ile hazırlanan bu etler yiyenleri kendisine müptela ediyor.
 
İnek etinin kurutulmuşuna pleçka, dana etinin kurutulmuşuna suho meso, koyun etinin kurutulmuşuna stelia ve keçi etinin kurutulmuşuna ise Jaretina deniliyor. Fakat günümüzde nedense hepsi için kuru et veya isli et genel isimleri kullanılıyor.
 
Boşnak usulü kuru ve isli et nasıl yapılır? (Pleçka, Suho Meso, Stelia, Jaretina)
 
Boşnak Mutfağında meşhur isli etler, lezzet yolculuğuna bütün haldeki antrikotların bir hafta boyunca tuza yatırılması ile başlıyor. Bir hafta sonunda tuzdan alınan antrikotlar hava almayan bir odaya konuluyor. Ardından hava almayan bu odada odun ateşi yakılıyor ve bir hafta boyunca antrikot bu odada asılarak kurumaya bırakılıyor. Oda havasız olduğu için yakılan odun ateşinden alev çıkmadığı gibi odaya devamlı olarak is yayıyor. Aynı usul ile isli sucukta yapılıyor.
 
Boşnak Hamur İşleri Nelerdir?
 
Boşnak Börek Çeşitleri Nelerdir? (Sirnica, Zeljanica, Krompirusa, Burek)
 
Türkiye’de açıkçası Boşnak mutfağı denildiğinde akla ilk börekler ve Boşnak mantısı geliyor. Yufkası elde açılan ve közde sac üzerinde pişirilen böreklere genel itibari ile Pite (Pita) ismi veriliyor. Fakat içlerinde kullanılan malzemelere göre Sirnica (peynirli börek), Zeljanica (ıspanaklı börek), Krompirusa (patatesli börek) ve Burek (kıymalı börek) olmak üzere farklı isimler alıyorlar. Her çeşit börek yapılıp keyifle yenilmesine rağmen Boşnak erkeklerine göre böreğin en makbulü kıymalı ve patatesli olanıdır.
 
Boşnak Mantısı
Boşnak mantısı ise genel olarak kıymalı olarak yapılır ve üzerine bol sarımsaklı yoğurt eklenerek afiyetle yenir. Hamur işlerinin üzerine genel olarak lezzeti katlayan unsur sarımsaklı yoğurt mutlaka ilave ediliyor.
 
Potoplika ve Ribitsa Nedir?
Et suyuyla ıslatılan kuru yufkaların üzerine pişmiş kuzu eti ve sarımsaklı yoğurt serilmesi ile yenilen Potoplika, yine yufkaların küçük parçalar halinde yağlanıp içlerine kıyma konulduktan sonra fırında pişirilmesi ile yapılan Ribitsa en güzel örnekleridir.
 
Boşnak Ekmekleri (Ustipci sa kajmakom, Ljevaca)
Boşnak hamur işleri arasında börek ve mantı dışında söz edilmesi gereken diğer bir lezzet ise şüphesiz ekmekleridir. Bol bol tüketilen Ustipci sa kajmakom Boşnak peynirli lokmaları ve Ljevaca isimli sebzeli ekmekleri nefistir.
 
Boşnak böreklerinden unutulmaya yüz tutmuş bir lezzeti de yazımın sonunda size aktarmaya çalışacağım. İnternette hakkında herhangi bir kaynağa ulaşamayacağınız bu börekten konunun dağılmaması için şuanda bahsetmiyorum.
 
Boşnak Tatlıları Nelerdir?
 
Kuru Baklava
Boşnaklar hamur işlerinde olduğu kadar hamur ile yapılan tatlılarda da oldukça başarılıdırlar. Baklavayı seven Boşnaklar genel olarak kuru baklava tercih ediyorlar. Kahve kültüründe çok gelişmiş Boşnaklar kahvelerin yanında elmalı kuru baklava yemeyi severler.
 
Trileçe Nedir?
Son yıllarda Türkiye‘de de patlama yapan ve adım başı her yerde karşınıza çıkan Balkanlar’dan sofralarımıza uzanan müthiş bir tatlı olan Trileçe’de mutlaka yenmesi gereken bir tatlıdır. 3 sütten yapıldığı için ismine Trileçe denen tatlı sizleri biraz üzecek belki ama görüntüsü dışında Bosna’da yediğimiz hiçbir Trileçe’ye tat olarak benzemiyor.
 
Kaymacina Nedir?
Kaymacina ise görünüş olarak krem karameli andırsa da lezzet olarak kaymağı andırıyor ve hatta çok daha güzeli. Süt, yumurta ve portakal ile yapılan bu tatlı Boşnak Mutfağında mutlaka denenmesi gereken tatlılardandır. Yine elma tatlısı olan Tufahije de çokça yapılan bir tatlıdır. Hoşaf ve tatlısının yanı sıra erik meyveler arasında çok tüketiliyor. Hatta yemeklerde bile zaman zaman kullanılıyor.
 
Dudove Nedir?
Dudove yine bizim çok sevdiğimiz görüntüsü kalburabastıya tadı şekerpareye benzeyen Boşnak tatlılarındandır. Ceviz ile yapılan bu hamur tatlısı Boşnaklarda bir bayram geleneğidir. Gördüğünüz mekanda sizde affetmeyin.
 
Bir Asırlık Gelenek Zaparşa
Bu yazıyı Boşnak kökenli biri olarak kaleme aldığımı belirtmemde fayda var. Boşnak Yemekleri yazımda eksik veya hatalı yazdığım yerler varsa affola. Hamur işleri kısmında 1893 mübadelesi ile Bursa’ya göç eden rahmetli dedem ve nice büyüklerimi de yad etmezsem kendimi borçlu hissederim.
 
Zaparşa Nedir?
Rahmetli babaannem tamamına yakını Boşnak göçmenlerinden oluşan köyümüzde yüz yılı aşkın bir börek geleneğini sürdürürdü. Her hafta sonu bize zaparşa isimli Boşnak böreğini yapar ve yemelere doyamazdık.
 
Zaparşa Nasıl Yapılır?
 
Alt tabanına karbonat, yumurta ve mayalı hamuru yerleştirdiği tepsiyi içinde odun yaktığı kuzine fırınına sürer ve 25-30 dk pişirirdi. Ardından fırından çıkarıp üzerine kaşıkla hamuru tamamen kapatacak şekilde az miktarda yoğurt yedirir ve tekrar fırına atardı. Zar gibi üzerini kaplayan yoğurt tepside hafif bir şekilde kuruduktan sonra tekrar alır, üzerine pul biber ve tereyağ ile hazırladığı sosu bol bol gezdirirdi. 
 
Bu enfes Boşnak böreği 30 yıllık mazimde benim için hep en önemli yerlerden birini aldı. İçinde et, patates gibi herhangi bir malzemeyi barındırmayan bu börek bizim için mübadelede çekilen acıları, sevgiyle yeşeren ve umutla yeniden şenlenen sofraları simgeliyor. Şuanda aynı böreği aynı lezzette maalesef ne annem yapabiliyor, ne de kız kardeşim. 
 
Boşnak Yemekleri, közde boşnak mantısıKözde pişen Boşnak börekleri ve mantiye
 
500 yıllık bir mirasın eseri olan Boşnak yemeklerinin bazıları emin olun nice büyüklerimiz ile beraber toprak oldu. Bahsettiğim zaparşa bunlardan sadece biri, hatta birde lukuşa isimli böreğimiz vardı onun tarifini ve tadını şu anda hiç hatırlayamıyorum bile. Boşnak mutfağında bunlar gibi kim bilir daha nice kaybolup giden Boşnak yemekleri vardır.
 
Boşnak yemekleri yazımız burada sona eriyor. Tüm bu Boşnak lezzet mirasını kattıkları lezzet ve sevgiyle bize aktaran tüm büyüklerimizi rahmetle anıyor, unutulmadan günümüze kadar bu bayrağı taşıyan mekanlarımızı da sevgiyle selamlıyoruz.
 
Bosna Hersek Mutfağının Genel Özellikleri;
 
Profesyonel mutfaklarda aşağıdaki kaynak olarak gördüğüm diğer yazıları 'da okumak isteyebilirsiniz...
 
 
Uluslararası yiyecek ve içecek danışmanlığı üzerine profesyonel mutfaklar ve yeni restoran açılışları ve gastronomi danışmanlığı üzerine diğer yazılarıda okuyabilirsiniz..
 
Yeni Restoran Açarken En Çok Yapılan Hatalar Nelerdir?
Yeni Restoran Konsepti Nedir? Nasıl Oluşturulur?
Uluslararası Gastronomi Danışmanlığı Nedir?
Uluslararası Yiyecek Ve İçecek Danışmanlığı Alailirmiyim?
Şehrin En İyi Restoranlarına Nasıl Sahip Olabilirim?
Şehrimde Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Dikkat !!!
Kesin Başarı İçin Restoran Danışmanlığı Almalımıyım?
Dünyaya Örnek Olabilecek Yeni Restoran Projeleri Nelerdir?
Yeni Restoran Açmak İsteyenlerin En Çok Sorduğu Sorular?
Yeni Restoran Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Yemek Fotoğraflarına Ve Yemek Stilistliğine Eleştirel Bir Bakış
Gastronomi Araştırmalarında Yemeğin Kültürel Tarihi Nedir?
Modern Mutfaklarda Sous Vide Pişirme Yöntemi Nedir?
Profesyonel Mutfaklarda Pişirme Teknikleri Nelerdir?
Yüksek Mutfak, Avangard Mutfak ve Rafine Mutfak Nedir?
Parofesyonel Mutfaklarda Moleküler Gastronomi Konusundaki Görüşler Nelerdir?
 
Restoran Mutfağı Nasıl Kurulur?