Moleküler Mutfak Nedir? * Moleküler Mutfak Nedir? 
Moleküler Mutfak Yemeklerini Hangi Şefler Yapabilir?
Moleküler Mutfak Ve Moleküler Gastronomi Terimi Dünya Aşçılık Tarihinde Ne Zaman Kullanılmıştır?
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
 
Moleküler mutfak, kimya ve fizik bilimlerini kullanarak yemek pişirme süreçlerini ve sunumlarını dönüştürmeyi amaçlayan bir yemek yapım sanatıdır. Bu yaklaşım ile Mutfak Biliminde gıda maddelerinin fiziksel ve kimyasal dönüşümleri incelenir ve bu bilgiler yeni lezzetler, dokular, ve sunum şekilleri yaratmak için kullanılır.
 
Moleküler mutfak terimi genellikle moleküler gastronomi ile eş anlamlı olarak kullanılır, ancak moleküler gastronomi daha çok gıda biliminin akademik çalışmasını ifade ederken, moleküler mutfak bu bilimsel anlayışın mutfak sanatlarına uygulanmasıyla ilgilidir.
 
Günümüzde Fine Dining Restoranlarda kullanılan moleküler mutfak yemeklerini yapmak için şeflerin gelişmiş mutfak ekipmanlarına ve belirli kimyasal maddelere erişimi olması gerekmektedir.
 
Yeni restoran ve otel işletmelerinde örnek restoran menülerinde yer alan bu tarz yemekleri yapabilen şefler genellikle bu alanda özel eğitim almış ve ileri düzeyde mutfak teknikleri konusunda bilgi sahibi olan kişilerdir. Ferran Adrià ve Heston Blumenthal gibi ünlü şefler moleküler mutfak konusunda öncü olarak kabul edilirler.
 
Gastronomide Otel Mutfağı Danışmanlığı, yüksek mutfaklarda restoran danışmanlığı yada mutfak danışmanlığımda zaman zaman bazı örnekleri ile kullandığım moleküler gastronomi terimi ilk olarak 1988 yılında Oxford Üniversitesi'nde bir fizikçi olan Nicholas Kurti ve Fransız kimyager Hervé This tarafından kullanılmıştır. Bu terim, dünya aşçılık tarihinde ve dünya mutfak tarihinde yemek pişirme ve lezzet oluşumunun bilimsel temellerini incelemek için ortaya atılmıştır.
 
İki bilim insanı, gıda biliminin mutfak sanatları ile entegrasyonunu teşvik etmek amacıyla "Uluslararası Moleküler ve Fiziksel Gastronomi Atölyesi"ni (International Workshop on Molecular and Physical Gastronomy) kurmuşlardır. Bu atölye, Moleküler Gastronomi hareketinin başlamasına ve dünya çapında yayılmasına önemli bir katkı sağlamıştır.
 
Not:
Moleküler mutfak ve moleküler gastronomi konusunda danışmanlık hizmetim yoktur. Bu konuda bilgiye sahibim ama danışmanlık verecek "tecrübeye" sahip değilim. Eğer Moleküler mutfak ve moleküler gastronomi konusunda danışmanlık hizmeti almak isterseniz konuya vakıf, alanında uzman meslektaşlarımdan almanızı tavsiye ederim.
 
*** Yukarıdaki Yazı içeriğinde etiketlenerek belirtilmiş olan konular ile ilgili alanlarda daha fazla bilgi ve gastronomi danışmanlığı hususunda hizmet alanlarım içerisinde bulunan başlıklarda destek almak için iletişim bilgilerimden tarafım ile bağlantıya geçebilirsiniz. ***
 
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
Uluslararası Ve Kıtalararası 
Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı
Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi
 
Önemli not:
*** Zaman zaman gastronomi ve turizm trendleri üzerine kaleme aldığım mesleki yazılarımı'da inceleyebilirsiniz. Ayrıca Uluslararası Ve Kıtalararası Restoran Danışmanlığı Ve Mutfak Danışmanlığı verdiğim resmi ingilizce web sitemide "alttaki resmi tıklayarak" inceleyebilirsiniz.
 
International And Intercontinental Restaurant Consultant and Kitchen Consultant