2024 Yemek Trendleri Nelerdir?2024 Yemek Trendleri Nelerdir?
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
 
2022 ve 2023 gastronomi trendleri makalelerimde vermiş olduğum bilgilere dayanarak, 2024 yılında yemek trendleri konusunda bir dizi tahminde bulunabiliriz.
 
Daha önce 2024 dünya gastronomi trendleri makalemde de belirttiğim gibi bazı tahminlerim tam olarak 2024'ün trendlerini yansıtmayabilir. Uluslararası Mutfak Danışmanlığı ve Menü Danışmanlığı çalışmalarımda yaşadığım bire bir tecrübelerden kazandığım deneyimlerimi Yeni Restoran açılışılarında ve restoran Konsept Tasarımlarında test etme fırsatım oldu.
 
Günümüzde yeni nesil restoran danışmanlığında sürdürülebilir restoran menülerini dikkate aldığımızda özellikle Restoran Tanıtımımlarında Gastronomide Görselliğin Önemi yemek sunumlarına daha büyük oranda yansıdığı gibi Özel Yemek Resmi Çekimlerinde dikkat edilmesi gereken detayların daha fazla arttığını düşünüyorum.
 
Aynı zamanda daha önce kaleme aldığım 2022'de Yeni Yemek Trendlerinde de belirtmiş olduğum konulardan olan Orijinal Steak Çeşitleri Geleceğin Menü Trendleri arasında olmaya devam devam edecek gibi gözüküyor...
 
Olası trendlerini aşağıdaki gibi sıralayabilirim.
 
Bitki Bazlı Gıdalar: 
Vegan ve vejetaryen diyetlerin popülerliğinin artmasıyla bitki bazlı yemekler, alternatif et ürünleri ve süt ürünleri ön plana çıkabilir.
 
Fermente Gıdalar: 
Fermente ürünlerin (kombucha, kefir, kimchi vb.) sağlığa faydaları nedeniyle popülerliği artabilir.
 
Kendi Kendine Yetiştirme: 
Pandemi nedeniyle evde kalma sürelerinin artması, evde kendi yiyeceklerini yetiştirme eğilimini popülerleştirebilir.
 
Dünya Mutfakları: 
Farklı kültürlerin (gastromilliyetçilik) mutfaklarına olan ilgi artabilir, bu da etnik yemeklere ve kültürlerarası füzyon tarzı yemeklere olan ilgiyi artırabilir.
 
Doğal ve Organik Ürünler: 
Gıda güvenliği ve sağlıklı yaşam bilincinin artmasıyla doğal, organik ve katkısız gıdalara olan talep artabilir.
 
Sağlıklı Atıştırmalıklar: 
İşlenmiş atıştırmalıklar yerine sağlıklı, besleyici ve doğal atıştırmalık alternatifleri popüler olabilir.
 
Yerel ve Mevsimsel Ürünler: 
Gıdanın karbon ayak izini azaltma çabaları, yerel ve mevsimsel ürünlere olan ilgiyi artırabilir.
 
Adaptogenler ve Süper Gıdalar: 
Adaptogenler (stresle başa çıkmaya yardımcı olan bitkisel bileşenler) ve süper gıdalar (chia tohumları, spirulina, kurkumin vb.) popülerliğini sürdürebilir.
 
Kişiselleştirilmiş Beslenme: 
Bireylerin genetik, biyokimyasal ve yaşam tarzı faktörlerine dayanarak kişiselleştirilmiş diyet önerileri önem kazanabilir.
 
Dijital Yemek Deneyimleri: 
Sanal yemek kursları, online tarif platformları ve sosyal medya üzerinden yemekle ilgili içeriklerin popülerliği artabilir.
 
Özellikle belirtmek isterimki; Bu tahminler Restoran Konsept Çeşitlerinde 2023'e kadar olan gözlemlere dayanarak yapılmıştır. Ancak 2024'ün gerçekte ne getireceğini görmek için o dönemin gerçek trendlerini incelemek gerekir.
 
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
Uluslararası Ve Kıtalararası 
Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı
Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi 
 
*** Yukarıdaki Yazı içeriğinde etiketlenerek belirtilmiş olan konular ile ilgili alanlarda daha fazla bilgi ve gastronomi danışmanlığı hususunda hizmet alanlarım içerisinde bulunan başlıklarda destek almak için iletişim bilgilerimden tarafım ile bağlantıya geçebilirsiniz. ***