Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR Uluslararası Ve Kıtalararası  Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı* Otel İşletmelerinde Pre Opening Ne Demektir?
Pre Opening İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Otel İşletmelerinde Pre Opening Yapılmasının Otel İşletmesine Faydaları Nelerdir?
  Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
 
Otel işletmelerinde "pre-opening" terimi, otelin resmi olarak faaliyete başlamadan önce Misafir Memnuniyeti odaklı gerçekleşen planlama, organizasyon ve hazırlık sürecini tanımlar. Bu süreç, otelin başarılı bir şekilde faaliyete geçmesi için kritik öneme sahiptir.
 
Otel İşletmelerinde Pre Opening Yapılmasının Otel İşletmesine Faydaları Nelerdir?
 
Otel işletmelerinde pre-opening sürecinin uygulanması, otelin başarılı bir açılış yapmasını sağlamak için hayati öneme sahiptir. Bu sürecin otel işletmesine faydaları şunlardır:
 
Risk Minimizasyonu ve Finansal Planlama: 
Ön hazırlık sürecinde potansiyel sorunlar tespit edilir ve bu sorunlara proaktif çözümler üretilir. Böylece otelin resmi  büyük açılış “grand opening” sırasında karşılaşabileceği riskler en aza indirilir. Restoran ve Otel Yönetiminde Cost maliyet hesapları ve gelir beklentilerini önceden tahmin ederek daha sağlam bir bütçe planlaması yapılır.
 
Rekabette Avantajı, Marka ve İmaj Oluşturma: 
Pazar analizi ve stratejik planlama ile otel, rakiplerine göre Sürdürülebilir Restoran Standartları ve diğer otel departmanlarında daha avantajlı bir konumda açılış yapabilir. Otelin marka değeri ve imajı ön açılış sürecinde şekillendirilir. Bu, otelin hedef kitle üzerinde olumlu bir ilk izlenim bırakmasını sağlar.
 
Operasyonel Hazırlık, Etkili Pazarlama ve Tanıtım:  
2024 Dünya Gastronomi Ve Turizm Trendlerinde Tüm departmanlar, otelin açılışında sorunsuz bir şekilde çalışacak şekilde hazırlanır. Açılış öncesi yapılan tanıtım ve pazarlama faaliyetleri, otelin tanınırlığını artırır ve açılışta daha fazla misafir çekilmesine yardımcı olur.
 
Kalite Standartlarının Belirlenmesi ve Yasal Uyum: 
Otelin sunacağı hizmetlerin kalite standartları bu süreçte belirlenir ve çalışanlara bu standartlara göre eğitim verilir. Gerekli ruhsatlar, sertifikalar ve izinlerin alınması ile otel, yasal gerekliliklere uyumlu bir şekilde faaliyete başlar.
 
Etkin İnsan Kaynakları Yönetimi ve Misafir Memnuniyetinin Artırılması: 
Doğru personelin işe alınması, misafir memnuniyeti odaklı gastronomide hizmet kalitesinin yükseltilmesi, eğitilmesi ve motive edilmesi ile otelin operasyonel verimliliği artırılır. Ön hazırlık süreci, otelin müşteri beklentilerini karşılamak için gerekli altyapıyı oluşturur. Böylece otel, müşteri memnuniyetini maksimum seviyede tutmayı hedefler.
 
Sonuç olarak, 2024 otel trendleri ve konaklama trendlerinde otel işletmelerinde pre-opening süreci, otelin sadece başarılı bir açılış yapmasını değil, aynı zamanda uzun vadeli başarısını da garanti altına alır. Bu sürecin dikkatli ve profesyonel bir şekilde yürütülmesi, otelin rekabetçi ve dinamik sektörde ayakta kalmasına katkıda bulunur.
 
Pre-opening için yapılması gerekenler şunlardır:
 
Stratejik Planlama, İnsan Kaynakları, Satış ve Pazarlama:
Otelin konumlandırılması, hedef kitle analizi, pazarlama ve satış stratejilerinin belirlenmesi. otel ve restoran işletmelerinde uzmanlar tarafından personel hiyerarşisi ve personel görevleri yazılarak Personel alımı, eğitim ve oryantasyon programlarının hazırlanması. İşe alım sürecinin yönetilmesi. Marka ve imaj oluşturma, web sitesi ve rezervasyon sistemlerinin hazırlanması, reklam ve tanıtım faaliyetlerinin planlanması.
 
Operasyonel Hazırlıklar, Tedarik ve Lojistik: 
Oda hazırlıkları, restoran ve bar hizmetlerinin düzenlenmesi, temizlik ve bakım süreçlerinin planlanması. Gerekli ekipman, Maliyet Kontrolü mobilya, dekorasyon malzemeleri ve diğer tedarik edilmesi gereken ürünlerin alımı.
 
Finansal Planlama, Sistem ve Teknolojik Altyapı: 
Otel yada restoran bütçesi, yada restoran açılış bütçesi gibi otelin tüm Bütçe hazırlığı, fiyatlandırma stratejileri, mali raporlama sistemlerinin kurulması. IT sistemlerinin, telefon ve iletişim altyapısının, güvenlik sistemlerinin kurulumu.
 
Lisans ve Ruhsatlari, Ön Tanıtım Faaliyetleri: 
İlgili yasal ve belediye ruhsatlarının, sertifikaların ve izinlerin alınması. Medya turu, basın bültenleri, özel etkinlikler ve promosyonlarla otelin tanıtılması.
 
Kalite Kontrol, Geri Bildirim Toplama:  
Profesyonel Otel Mutfağı Organizasyonu organizasyonu yapılırken, Tüm operasyonların standartlara uygun olarak çalıştığından emin olmak için deneme süreçlerinin yapılması. Ön açılış sürecinde hizmetler hakkında geri bildirim toplanması ve bu geri bildirimlere göre iyileştirmelerin yapılması.
 
Resmi Açılışın Planlanması: 
Yıldızlı ve butik Otel Mutfağı Danışmanlığımda en çok üzerinde durduğum noktalardan olan Açılış tarihinin belirlenmesi, açılış için özel etkinliklerin ve promosyonların planlanması.
 
Bu süreç, özellikle Profesyonel Otel Mutfaklarının Özellikleride dikkate alınarak; otelin büyüklüğüne, konumuna, hedeflediği segmente ve diğer birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak, genel olarak otel pre-opening süreci detaylı planlama ve koordinasyon gerektirir. Bu süreçte alınan kararlar, otelin uzun vadeli başarısını doğrudan etkileyebilir.
 
Uluslararası Ve Kıtalararası  Restoran Danışmanı Ve Mutfak DanışmanıHangi Mutfak Şefleri Lüks Otel Yada Yüksek Restoranlarda Pre Opening Yapabilir?
 
Pre-opening süreci, bir otelin ya da restoranın açılış öncesinde hazırlık ve planlama aşamasını ve misafir memnuniyeti odaklı gastronomide hizmet kalitesinin yükseltilmesi hedeflerini kapsar. Bu süreç, bir otel ya da restoranın başarılı bir şekilde faaliyete geçmesi için kritik öneme sahiptir. Mutfak şefleri de bu süreçte önemli bir role sahiptir. Ancak, pre-opening sürecini yönetecek mutfak şeflerinin bazı özelliklere sahip olması beklenir:
 
Deneyim: 
Pre-opening sürecini yönetebilecek bir mutfak şefinin, otel veya restoran açılışlarında önceki deneyimlere sahip olması tercih edilir.
 
Liderlik Yeteneği: 
Şefin, mutfak ekibini yönlendirebilme, motive edebilme ve eğitebilme kapasitesine sahip olması gerekir.
 
Bütçe Yönetimi: 
Mutfak için gerekli ekipmanların otel yada restoran açılış bütçesi dikkate alınarak, malzemelerin ve diğer giderlerin bütçesini hazırlayabilme ve bu bütçeye uygun hareket edebilme yeteneği.
 
Menü Planlama: 
Şefin, otel veya restoranın hedef kitlesine uygun menüleri planlama ve uygulama yeteneğine sahip olması gerekir.
 
Tedarikçi İlişkileri: 
Doğru tedarikçilerle çalışma, sipariş yönetimi ve maliyet kontrolleri konusunda deneyimli olmalıdır.
 
Hijyen ve Gıda Güvenliği Bilgisi: 
Gıda güvenliği standartlarına ve hijyen kurallarına hakim olmalı, ekibine bu konularda eğitim verebilmelidir.
 
Esneklik: 
Açılış süreci sırasında beklenmedik durumlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle şefin esnek ve hızlı çözümler üretebilme yeteneğine sahip olması önemlidir.
 
Yenilikçilik: 
Yeni trendlere, mutfak tekniklerine ve malzemelere hakim olmalı; otel veya restoranın menüsüne yenilikler getirebilmelidir.
 
İletişim Yeteneği: 
Diğer departmanlar, yönetim ve tedarikçilerle etkili iletişim kurabilme becerisine sahip olmalıdır.
 
Eğitim:
Gastronomi, mutfak sanatları veya benzeri bir alanda formal eğitime sahip olması avantajdır.
 
Yukarıda belirtilen özellikler, Otel Mutfağı Danışmanlığımda ele aldığım bir mutfak şefinin otel veya restoranda pre-opening sürecini yönetebilmesi için gerekli temel niteliklerdir. Ancak, her otel veya restoranın ihtiyaçları, konsepti ve hedef kitlesi farklıdır. Bu nedenle, pre-opening sürecini yönetecek şefin bu kriterlere ek olarak özel beceri ve deneyimlere sahip olması gerekebilir.
 
Not:
*** Yukarıdaki Yazı içeriğinde etiketlenerek belirtilmiş olan konular ile ilgili alanlarda daha fazla bilgi ve gastronomi danışmanlığı hususunda hizmet alanlarım içerisinde bulunan başlıklarda destek almak için iletişim bilgilerimden tarafım ile bağlantıya geçebilirsiniz. ***
 
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
Uluslararası Ve Kıtalararası 
Restoran Danışmanı Ve Mutfak Danışmanı
Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi
 
Önemli not:
*** Zaman zaman gastronomi ve turizm trendleri üzerine kaleme aldığım mesleki yazılarımı'da inceleyebilirsiniz. Ayrıca Uluslararası Ve Kıtalararası Restoran Danışmanlığı Ve Mutfak Danışmanlığı verdiğim resmi ingilizce web sitemide "alttaki resmi tıklayarak" inceleyebilirsiniz.
 
Coord. Chef Ahmet ÖZDEMİR International And Intercontinental Restaurant Consultant and Kitchen Consultant