Osmanlı ve Türk mutfağı yiyecek içecek danışmanlığı mutfak danışmanlığı

 

Özellikle Aşçılık ve Mutfak Sanatlarında Yeni Meslek Gönüllüsü Kardeşlerimin Dikkatine...

 

Saygıdeğer meslektaşlarım; 

 

Bu Bir Hizmet Yarışıdır... Mutfağımıza hizmet olan bu yarışın önde gelenlerini ancak aşçılık camiasının fertleri takdir eder. Sosyal ağlarda Populerlik, beğeni ve gösteriş amacı ile değil, bilginin bilinmeyen meslektaşlarımız ile paylaşımı ancak gelecekte daha profesyonel "mutfak şeflerimiz" in yetişmesine ve Türk mutfağının dünyada daha profesyonel tanıtımına vesile olur. Amaçlarım doğrultusunda söz'de değil öz'de bu başarı benim için yeterlidir...

 

Şahsi Çabalarım ve Çalışmalarım; Hiç bir Dernek Federasyondan yada Konfederasyon' dan Destek Almadan Sadece Şahsi imkanlarım Dahilindedir. Mutfağımızı Gerçek Değerleri ile Dünyaya Daha iyi Tanıtmak ve Yine Dünya Mutfakları Arasında Hakettiği yere Taşıyabilmek içindir. Bu arada camiadaki ciddi eksiklikten dolayı tamamen kendi maddi imkanlarım dahilinde kurulmasını sağladığım Türk aşçı haberleri editörlerine ilgili düzenlemeleri ve manevi destekeleri için teşekkür ederim.

 

*** Bilgiyi Sadece Bu Sayfa Değil, Web Sitemde Bulunan Tüm Ana Başlıkların Altında Bulabilirsiniz...

 

Sol tarafta bulunan ana başlıkların altındaki mutfağımız ile ilgili "başlıkları" da inceleyiniz. Ayrıca Osmanlı tarihimizden ve aşçılık mesleği, Mutfağımıza Tarihsel Bakış ve gastronomi üzerine yazılmış olan Gastronomi Ve Turizm Trendleri hakkında yazmış olduğum makalelerde inceleyebilirsiniz. Bu arada üzülerek belirtmem gereken konulardan birinin de mutfağımızın tanıtımı adına yapılan fuar, festival, yurt içinde ve yurt dışındaki bir çok organizsyonun kendisinin bir "rant" aracı haline geldiğini görmek üzücü bir durum.

 

*** İlgili Makamlar Tarafından Ayrılan Devlet Kanalı İle Harcanan Dev Bütçeler'in Keşke %25 Dahi Bu Alanda Harcansa, Ama Harcanmıyor. Peki Bu Gastronomi Organizasyonlarında Fuar Ve Festivaller'in Maliyeti Yada Ayrılan Bütçe Niye Hiç Basın ve Aşçılık Camiası İle Paylaşılmıyor? Bir İnşaat Bile Yapılırken Önüne Tabela Dikiyor Ve Proje Detayları İle Proje Maliyeti Yazılıyor. Bu Gastronomi Şehri yada "Gastro" İle Başlayan Organizasyon Bütçelerinin Açıklanmamasının Sebepleri Ne Olabilir Sizce?

 

Malesef ayrılan bütçelerin %75'i mutfağımızın adını kullanan sözde aşçılık derneği, federasyon, konfederasyon ve ortakları ajanslar arasından paylaşılmaktadır. İlgili devlet kurumları ve valiliklerinin 'de bu rant'a ilgili ajans'lar vesilesi ile bilerek alet olduklarını hatırlatmak isterim. Bu aşçılık kurumları 'nın başkanlarına baktığınız zaman kendi kaleminden Türk mutfak kültürü ve tanıtımı hakkında yazdıkları bir tane dahi makale yada köşe yazısı dahi bulamamanız 'da üzücü olan esasında ilgisizliğin "gerçeği" tüm çıplaklığı ile ortaya koymaktadır. 

 

*** Peki Hiç Düşündünüz Mü? Neden Paranın Ve Rantın Olduğu Her Yerde Bunlar Var? Gerçekten Söz Konusu Kişi Kurumların Gerçek Amaçları Türk Mutfağı Tanıtımları mı, Yoksa Tekelleşmiş Ortakların Rant Paylaşımı mı? 

 
Aşçılık mesleği hakkında profesör, doçent, akademisyenler 'imizin ve alaylı şeflerimizin hazırlamış oldukları Türk mutfağı hakkında akademik araştırmaları ve makalelerin toplanmış olduğu Mutfak Tarihimizden Videolar, Restoran İşletmeciliğinde Anket ve Formlar, Aktivite Banquet Menüleri, Mutfak Yönetimi Nedir, Çizelge ve Tutanaklar, Mutfak Tarihimizden Dipnotlar ve Restoran yönetiminde Raporlar gibi içeren bir bilgi portalı dahi oluşturmak akıllarına gelmezken şahsım gibi kişisel imkanlar ile Türk mutfağı sevdalıları için sosyal bir görev anlayışı ile hazırlanmış ve hizmetinizde olduğu gibi güncellenmeye' de devam edildiğini belirtmek isterim.

 

Türk Mutfağı Aşçılık Yemini
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
 
Ben, coğrafyam olan köklü Anadolu yemeklerinin mirasçısı olarak,
Türk mutfağı nı yüceltmek, dünya sahnesinde onurlandırmak adına,
Lezzetin, umudun ve sağlığın harmanlandığı her tabakta,
Geçmişten aldığım ilhamla, yarını şekillendirmeye yemin ederim.
 
Çorba'dan kebaba, dolmadan baklavaya uzanan bu zenginliği,
Bilgi, beceri ve tutkuyla diğer coğrafyalardaki mutfaklarada taşıyacağıma,
Her bir yemeğin hikayesini koruyup, yenilikçi dokunuşlarla zenginleştireceğime,
Yemin ederim.
 
İnsansağlığı nı ön planda tutarak, bütün malzemelerin en doğalını seçmeye,
Besin değerini yitirmeden, lezzeti doruklara çıkarmaya,
Ve her bir lokmada, coğrafyam Anadolu'nun şifasını sunmaya,
Yemin ederim.
 
Soframda dostluk, tabağımda kardeşlik ve hoşgörü olacak,
Her bir yemek, paylaşmanın ve birlikteliğin #simgesi olacak.
Türk mutfağının sıcaklığını ve misafirperverliğini,
Gerçek değerleri ile Dünyahalkları na sergilemeye yemin ederim.
 
Çağın gerektirdiği tüm bilgi ve teknoloji yi benimseyerek,
Yemek sanatlarında mükemmelliği hedefleyeceğime,
Ve aşçılık sanatını, milli kültürümüzün bir parçası olarak,
Dünya çapında tanıtmaya yemin ederim.
 
Geleneksel tatlarımızı, modern tekniklerle buluşturup ustalarımında adını yaşatacağıma,
Türk mutfağının benzersiz lezzetlerini evrensel bir dille ifade edeceğime,
Dünya gastronomisi içinde saygın ve onurlu bir yer edinmeye,
Yemin ederim.
 
Her bir öğrenci ve meslektaşımı bilgi ve tecrübemle destekleyerek,
Türk mutfak kültürünün gelişmesine katkıda bulunacağıma,
Ve bu kültürü, gelecek nesillere aktarmanın sorumluluğunu üstleneceğime,
Yemin ederim.
 
Her zaman araştırmacı, yenilikçi ve öğrenmeye açık olacağıma,
Mutfak sanatlarının sınırlarını zorlayarak, yeni lezzetler keşfedeceğime,
Ve bu keşiflerle Türk mutfağını dünya çapında bir marka yapmaya,
Yemin ederim.
 
Eşitlik, adalet ve sürdürülebilirlik ilkelerini sıfıratık ile mutfakta yaşatacağıma,
Toprağımızın ve denizlerimizin bolluğunu koruyup kollayacağıma,
Ve tüm varlıklara vefalı ve saygılı bir Türk mutfağı şefi olmaya,
“Türkiye yüzyılı”nda Yemin ederim.
 
Bu yemin, benim aşçılık mesleğime olan bağlılığımın nişanesidir,
Türk mutfağının geçmişinin koruyucusu ve geleceğinin inşacısı olarak,
Gurur ve onurla, Dünyada emsali olmayan değerli mirası yüceltmeye,
Ve sonsuza dek yaşatmaya adanmışımdır.
 
(Has Aşçıbaşı) Koord. Şef Ahmet Özdemir olarak şahsen kaleme aldığım bu aşçılık yemini, genç şeflerin hem geleneksel değerlere bağlı kalmalarını hem de yenilikçi bir yaklaşım benimsemelerini teşvik ederek, Türk mutfağının zengin mirasını gelecek nesillere aktarmalarına ilham vermek amacıyla tarafımca kaleme alınmıştır. Bu aşçılık yemini, yeni yetişen Türk şeflerinin, Türk mutfağını koruma, geliştirme ve uluslararası alanda tanıtma konusundaki sorumluluklarını pekiştirmek ve onlara ilham vermek amacıyla tasarlanmıştır. Her kıta, bu amacın farklı bir yönünü vurgulayarak, şeflerin mesleklerine duydukları tutkuyu ve topluma olan hizmetlerini ifade etmektedir.
 

restoran danışmanlığı, mutfak danışmanlığı

 

Sevgili Meslek Gönüllüsü Kardeşlerim; Bilgi Paylaştıkça Güzeldir Ve Çoğalır. Türk Beslenme KültürüMenü Planlaması, Örnek Restoran MenüleriHelva GeleneğiYemek DestanlarıAşçılık AndıOsmanlı Mutfak SözlüğüKitâbü’t TabbâhînMelceü't-TabbâhînSurname-i Hümayun gibi kültürel bilgiler içeren çalışmaları inceleyiniz. Bizi Mesleğimizi ve Mutfağımızı Geleceğe Sizler Taşıyacaksınız... Kendinizi Mesleki Geleceğimize İyi Hazırlayınız...

 
*** Unutmayınızki; ilgili Dernek ve Federasyonlardan katkı bedeli olarak Ödeme yapmanız karşılığında Herhangi bir başarıya dayalı olmaksızın aldığınız yada sizlere verilen madalyalar ve başarı belgeleri sizi bilgili ve basarılı yapmaz.
 
"Önemli olan Popüler olmak değil bilgili olmaktır." Bilgiyi, tecrübe ve mesleki ahlakınız ile birleştirebildiğiniz zaman kariyerinizde başarılı olursunuz.  Eğer bunları Ahilik ilişkisi ile birleştirebilirseniz mükemmeliyeti yakalamışsınız demektir. Eriştiğiniz noktayı siz görmeye çalışmayın çünkü göremezsiniz. Bunu başkaları görür yada duyar ve size bir şekilde ulaşır. Nasıl bir meyve tam olarak yetişmeden gerçek tadını ve lezzetini vermez ise sizde mutfakta "Âteşbâz-ı Velî" misali pişmeniz gerekmektedir...
 
*** Unutmayın Dürüstüm Demekle Dürüst Olunmaz. Bilgiliyim Demekle Bilgili Olunmaz.
 
Pozitif açıdan sizi siz değil başkaları konuşmaya başladığı zaman populerite kendiliğinden gelecektir. Bunun için araştırmanız ve okumanız gerekiyor Osmanlı Şerbetleri, Osmanlı Saray Mutfağı, Sarayda BeslenmeÇorbanın tarihi, Evliya Çelebi Seyehatname Özeti, Sofra Ne Demek gibi bilgi ve Kaynaklardan Faydalanabilirsiniz…
 
*** Tarihinizi Öğrenin Ve Bilginizi Meslektaşlarınız İle Paylaşın. Bilgi paylaştıkça güzeldir... “sende bir yumurta var, bende bir yumurta var. Ben yumurtamı sana vereyim, sen yumurtanı bana ver. 
 
Şimdi sendede bir yumurta var bende de bir yumurta var. Web Sayfamda bulunan ana başlıkların altındaki tüm başlıkları inceleyiniz. Bu Nadir çalışmaları ve ilgili linkleri inceleyerek sosyal ağlarınızda paylaşıp sizlerde mutfağımıza ve mesleki arkadaşlarınıza daha fazla faydalı olabilirsiniz. Zengin Osmanlı tarihimizden bilgiler ile donatın kendinizi. “Sizi siz yapan kültürünüzden asla vazgeçmeyin ve her zaman tüm yaşamınızda onları öncelikte tutun. Siz olmayı becerebildiğiniz takdirde her şeyi becerebileceğinize inanin. özenmeyin insanları hal ve hareketiniz ile, calışmanız ile, bilgi ve tecrübeniz ile, yardımseverliğiniz ve hoşgörünüz ile, kendinize özendirin.
 
*** Ama Bende Bir Bilgi Var Sende Bir Bilgi Var. Ben Bilgimi Sana Vereyim Sen Bilgini Bana Ver… Şimdi Ne Oldu? İkimizde Kazandık. Sende meslektaşlarınla paylaşacaksın hepimiz kazanacağız. Bunun sonucunda Türk mutfağı kazanacak...
 
Şimdi Sende İki Bilgi Var, Bende İki Bilgi Var, Paylaştıklarımız İle Çok Daha Fazla Bilgimiz Var...
 
Bu bir hizmet yarışıdır ve mutfağımıza hizmet eden ve katkıda bulunan, önem veren, öncelikte tutan her meslektaşımdan Allah razı olsun. Bu paylaşımlarımdan dolayı Benden Tarafı sizlere Karşılıksız "HELAL" olsun. Ama Bu Bilgilerin üzerine "Sizlerde" bir şeyler koyarak Mutfağımıza Kazandırmalı, Zamanla Bizlerden Daha'da Bilgili hale Gelerek Sizler'de Bilgilerinizi Mesleki Kardeşleriniz ile Paylaşmalısınız.
 
Şimdiden Biz Bizi Bilmezsek Kim Bizi Bilir? Biz Bizi Yaşatmazsak Kim Bizi Yaşatır Düşüncesi İle hareket eden ya da etmeye çalışan Türk mutfağı sevdalısı meslektaşlarıma teşekkür eder mesleki çalışmalarında sonsuz başarılar dilerim...
 
Ahmet Özdemir
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
Osmanlı ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi

** 01 - OSMANLİ' DA AHİLİK SİSTEMİ ** 02 - AKŞEMSEDDİN HAZRETLERİNİN TERKİP ETTİĞİ MACUN ** 03 - TURK ALFABEBELERİ VE SEMBOLLERİ ** 04 - ANADOLU SELCUKLU GELENEGİ ** 05 - ARTUKLU COGRAFYASİNİN ONEMİ ** 06 - TURK ATASOZLERİ ** 07 - ARTUKLU'DAN OSMANLİ'YA SU MEDENİYETİ ** 08 - OSMANLİDA BAHCE KULTURU ** 09 - GAZİANTEP BAKLAVASİ ** 10 - BASTİRMA ** 11 - TURK MUTFAK KULTURUNUN TARİHSEL GELİSİMİ ** 12 - CAKA BEY ** 13 - OSMANLİ DAİRELERİNDE MESAİ KAVRAMİ ** 14 - IBRAHİM PASA SARAYİ ** 

 

 

** 15 - SARAYİN BİR AYLİK ERZAK LİSTESİ ** 16 - USTURLABİN DENİZCİLİKTE KULLANİMİ ** 17 - ERKEN DONEM MACARLARDA ISLAM ** 18 - ARSİV BELGELERİ ILE ERMENİ FAALİYETLERİ ** 19 - ESNAF TESKİLATİ ALAİYE-SELCUKLU ** 20 - EVLİYA CELEBİ SEYEHATNAMESİ-01 ** 21 - EVLİYA CELEBİ SEYEHATNAMESİ-02 ** 22 - EVLİYA CELEBİ SEYEHATNAMESİ-03 ** 23 - FETİH YONTEMLERİ ** 24 - FETİHTE 3 KRİTİK GUN ** 25 - GİZLİ TURK DİNİ OYUNLARİ ** 26 - ASKERÎ TÂRÎH AÇISINDAN KÖL TİGİN GÖK TÜRKLER **

 

** 27 - SALSU ZAFERİ GÖK TÜRKLER ** 28 - HATİRA-İ ATİF ** 29 - BATİLİLASMA YOLUNDA ILBER ORTAYLI ** 30 - GELENEKTEN GELECEGE ILBER ORTAYLI ** 31 - OSMANLİ SARAYİNDA HAYAT ILBER ORTAYLI ** 32 - OSMANLİ BARİSİ ILBER ORTAYLI ** 33 - OSMANLİ DEVLETİNDE KADI ILBER ORTAYLI ** 34 - OSMANLİYİ YENİDEN KESFETMEK ILBER ORTAYLI ** 35 - ILK TURK DONANMASİ  ** 36 - ISKENDERİYE DEMİRYOLU VE SUVEYS KANALİ ** 37 - ESKİ BOZKİR DEVLET TOPLUM HAYATİNDA KADİNİN KONUMU ISKİTLER  ** 38 - FRİG KRALLİGİ ** 39 - TARİHİ VE CAGDAS TURK COGRAFYASİ ISKİTLER  ** 40 -ISLAM MEDENİYETİ ** 41 - ISLETMELERDE KARİYER YONETİMİ **

 

** 42 - ISTİKLAL MAHKEMELERİ ** 43 - JON TURKLER ** 44 - KİSAS-İ ENBİYA ** 45 - KİTABUT TABİH ** 46 - AY YİLDİZİN BEKCİLERİ KOSOVA ** 47 - OSMANLİ KUTLAMALARİNİN GECİCİ MİMARİ ** 48 - OSMANLILARDA LALALIK MUESSESESI   ** 49 - LALE DEVRİ ** 50 - MALAZGİRT ** 51 - TURKİYEDE MARSAL PLANİ  ** 52 - MELCEUT TABBAHİN ASCİLARİN SİGİNAGİ ** 53 - MEMALİKİ OSMANİYENİN TAKSİMATİ MULKİYESİ ** 54 - MİLLİ SARAYLAR ** 55 - MİSİ KOYU MUTFAK VE YEMEKLERİ  ** 56 - MUKADDEME - 01 ** 57 - MUKADDEME - 02  ** 58 - MUKADDEME - 03 ** 59 - ORDU RISALELERI BULGAR ORDUSU ** 60 - ORDU RISALELERI FRANSA ORDUSU  **

aşçılık kütüphanesi

** 61 - ORDU RİSALELERİ  KARADAG ORDUSU ** 62 - ORDU RİSALELERİ  ROMANYA ORDUSU ** 63 - ORDU RİSALELERİ  RUS ORDUSU ** 64 - ORDU RİSALELERİ  "SIRP ORDUSU" ** 65 - Sudan SEYEHATNAMESI ** 66 - OSMANLI ORDUSUNUN ZAFER KİTABELERİ  **67 - ORTA ANADOLUDA OZGUN SİYASİ YAPİLAMA SELCUKLULAR  ** 68 - ORTA ASYADAN CUMHURİYET DONEMİNE TURK MUTFAGİNDAKİ YEMEKLERİN DEGİSİMİ ** 69 - ORTA ASYANİN TURKLESMESİ ** 70 - ORTA CAG ANADOLU TURK SANATİNA ESKİ MZPT. SANATİNDAN ETKİLER ** 71 - ORTA CAGDA UNİVERSİTELER ** 74 - OSMANLI 'DA MEDENİYET KAVRAMİ ** 75 - OSMANLI 'DA MERASİMLERİN TOPLUMSAL KAYNASMAYA FAYDASİ ** 76 - OSMANLI TARİHİ ANSİKLOPEDİSİ ** 77 - OSMANLI DEVLET TESKİLATİ ** 78 - OSMANLI 'DA SOSYAL HAYATİN EDEBİYATA YANSİMASİ ** 79 - OSMANLI ITİBARİ ** 80 - 15. YY. OSMANLI SARAY MUTFAGİ **

 

** 81 - OSMANLI 'NİN SON DONEMİNDE ISTANBUL MUTFAK KULTURU  ** 82 - OSMANLI ELİTİNİN YEMEK KULTURU** 83 - OSMANLI SARAY MUTFAGİNİN ALTİN SİNİSİ ** 84 - OSMANLI 'da Kutuphane Kulturu ve Hayata Etkisi ** 85 - OSMANLI 'ya Kadar TURK' LER  ** 86 - KİTAB-İ BAHRİYYE "PİRİ REİS" - 01 ** 87 - KİTAB-İ BAHRİYYE "PİRİ REİS" - 02 ** 88 - RUS OSMANLI SAVASİNİN NUFUSA ETKİSİ  ** 89 - SABETAY SEVI ** 90 - ANADOLU SAYAR CİNİLERİNDE INSAN FİGURU ** 91 - OSMANLI SEFERLERİNDE ORGANİZASYON VE LOJİSTİK ** 92 - ANADOLU SELCUKLULARİNDA SEHİR YONETİMİ  ** 93 - SEHZADELERIN YETİSTİRİLMESİ **

 

** 94 - SELCUKLU TARIHI  ** 95 - ANADOLU SELCUKLU EMENİ MUNASEBETLERİ ** 96 - ANADOLU SELCUKLU SULTANLARİNİN SAİRLER İLE ILİSKİSİ  ** 97 - SEYYID LOKMAN ** 98 - SIRVANI ve SERBETLER ** 99 - SÛRNÂMELERDE 1582 ŞENLİĞİ ** 100 - MİNYATURLERDE GOSTERİ SANATLARİ  ** 101 - NAKKAS OSMAN LEVNİ ' YE AİT SURNAME ** 102 - SENLİKLERİMİZ VE SURNAMELERİMİZ ** 103 - SÛRNÂMEI HUMAYUN  ** 104 - AHLAK TERBİYESİ TERBİYELER ** 105 - DEMOKRASİ TERBİYESİ TERBİYELER  ** 106 - MİLLİ TERBİYE TERBİYELER ** 107 - TURKLESMEK ISLAMLASMAK VE MUASİRLASMAK  ** 108 - ANADOLU SELCUKLU TİCARET YOLLARİ ** 109 - SELCUKLU OSMANLI SULTAN VE TURBELERİ ** 

 

** 110 - TURK DESTANLARİ ** 111 - TURK' CULUGE KARSİ HACLI 'LAR ** 112 - TURK' LERDE MUTFAK KULTURU VE GELİSİMİ ** 113 - TURK' LERİN SOY KUTUGU SECERE-İ TERAKİME ** 114 - TURKLUGUN KOK'LERİ  ** 115 - TURKMEN ASİRETLERİ ** 116 - DUSUNCE TARİHİMİZİN EGİTİMCİ SİMALARİNDA ** 117 - VATIKAN'İN GİZLİ YUZU ** 118 - YAHUDI SORUNU ** 119 - OSMANLI'NİN YARİ SOMURGE OLUSU  ** 120 - YEMEK DESTANLARİ HALK EDEBİYATİ ** 121 - YENICERI ** 122 - GIDA SEKTÖRÜNDE SORUMLU YÖNETİCİNİN EL KİTABI ** 123 - TARİHTE BELEDİYE ZABİTASİ ** 124 - BEYAZLARİN SAHİ PADİSAHİ YOGURT ** 125 - CATAL HOYUK BESLENME KULTURU ** 126 - CENE SUYUNUNUN TARİHİ **

aşçılık kütüphanesi

** 127 - DONDURMANİN DONDURULAMAYAN TARİHİ ** 128 - HITIT MUTFAGİ-GELENEKSEL GİDALAR ** 129 - HITIT MUTFAGİ ** 130 - KASIGIN TARIH'cesi ** 131 - ORTA ASYADAN CUMHURIYETE TURK MUTFAGI ** 132 - OSMANLIDA SERBET ** 133 - PARMAKLARİN OKUDUGU MENU "BRAİLLE ALFABESİ" ** 134 - RAMAZAN SOFRALARİ ** 136 - TEREYAGİNİN TARİHİ ** 137 - TURK KULTURUNDE SOFRA ** 138 - TURK TATLILARI  ** 139 - ALTİNCİ DAİRE-İ BELEDİYE DUNDEN BUGUNE ** 140 - BESİKTASLİ YAHYA EFENDİDEN OSMANLİ MUTFAGİ HAKKİNDA ** 141 - BOZA ve SALEP ** 142 - ISLAHAT FERMANİ ** 143 - ORTACAG SEMERKAND'İNDA ILK TURK UNİVERSİTESİ ** 144 - OSMANLİ ORDUSUNDA MENZIL TESKİLATİ ** 145 - SOKAKLARDAN EVLERE TERMIYE ** 146 - MEDENİYETİMİZ VE DİLİMİZ  ** 147 - DIVANI LUGAT-IT TURK  **

 

** 148 - DIVANI LUGAT-IT  TURK TE GECEN KELIMELER ** 149 - DIVANI LUGAT-IT TURK KELIME DIZINLERI ** 150 - GUNES KRALİNİN SOFRASİNA YOLCULUK** 151 - II.MAHMUD DONEMİNDE ISTANBUL VE SARAY ** 152 - ILK VALİLİK YİLLARİNDA MUHSİNZADE MEHMED EFENDİ ** 153 - IMPARATORLUGUN SON DONEMLERİNDE ISTANBUL VE SARAY MUTFAK KULTURU ** 154 - ISTANBULDAN ANADOLUYA SEYEHAT GUNLUGU ** 155 - OSMANLİ DEVLETİNDE SARAYDA KAR VE BUZ TEMİNİ ** 156 - OSMANLİ SARAYİNİN 2 AYLİK MEYVE VE CİCEK MASRAFİ ** 157 - OSMANLİ DONEMİ ISTANBUL BOSTANLARİ ** 158 - OSMANLİ DONEMİNDE ISTANBUL MUTFAK KULTURU ** 159 - OSMANLİ KULTURUNDE DEGİSEN SOFRA ADABİ ** 160 - OSMANLİDA EKMEGİN SİMGESEL ANLAMİ ** 161 - OSMANLİDA YEMEK OGUN ZAMANLARİ VE KAHVALTİ ** 162 - SARAYİN MİDESİNE HİTAP EDEN SEHİR BURSA **

 

** 162 - 15. VE 16. YUZYİLDA OSMANLİ SARAY MUTFAGİ ** 163 - SULTAN II. ABDULHAT' IN SOFRASİNDAKİ BALİKLAR ** 164 - TURK MUTFAK KULTURUNDE HELVA GELENEGİ ** 166 - V. MURAT 'İN CİRAGAN SARAYİNDAKİ SOFRALARİ  ** 167 - XVI. YUZYİL AVRUPA METİNLERİNDE AVCI SULTAN PORTRESİ ** 168 - XY-XVI YUZYİL SANCAK KANUNNAMELERİNE GORE OSMANLİ' DA TAHIL URETİMİ ** 169 - ADRİYATİKTEN KAFKASLARA GELENEKSEL GİDALAR ** 170 - AMERİKAN KAYNAKLARİNA GORE MERZİFON ANADOLU KOLEJİNİN TARİHCESİ ** 171 -  BATİYA YON VEREN METİNLER CİLT-01-KOKLER ** 172 - BATİYA YON VEREN METİNLER CİLT-02- RONESANS ** 173 - BİR PAYLASİM GLENEGİ ASURE ** 174 - CENNET TAAMLARI ** 175 - GELENEKSEL PEYNİRLERİMİZİN GASTRONOMİ TURİZMİNDEKİ ONEMİ ** 176 - GELENEKSEL TURK MUTFAGİ VE LAMİİ CELEBİNİN FERHAT ILE SİRİN MESNEVİSİNDE BAHSETTİGİ YİYECEK VE ICECEKLER **

 

** 177 - TURK MUTFAGİNDA SERBET ** 178 - HOSGORUDEN YOL AYRİMİNA ERMENILER ** 179 - II. BAYAZİD VE CEVRESİ-HUKUMDARİN ADAMLARİ ** 180 - OSMANLİ DEVLET MUHASEBESİNDE KAYİT DUZENİ VE DEFTER SİSTEMİ ** 181 - MİDİLLİ ISTANBUL ARASİNDA ZEYTİNYAGİ TİCARETİ ** 182 - CEMAAT-İ KATİBAN-İ KUTUP ** 183 - OSMANLI ARSIVI BELGELERI ** 184 - OSMANLİ MUTFAGİNDAN BAZİ NOTLAR ** 185 - OSMANLİDA RAİYYET RUSUMU ** 186 - OSMANLIYONETICILERI VE LUKS TUKETIMI ** 187 - SAKİN SEHİR HAREKETİ VE TURKİYENİN POTANSİYELİ ** 188 - TASAVVUF KULTURUNDE TEKKE YEMEKLERI ** 189 - TATLARA TAT KATAN KABUK TARCİN ** 190 - TURK MUTFAGİNA OZGU SAKATAT YEMEKLERİ ** 191 - TURK MUTFAGİNDA KULLANİLAN ET VE ETLİ YEMEK CESİTLERİNİN SAGLİK ACİSİNDAN DEGERLENDİRMELERİ ** 186 - ALKOLLU VE ALKOSUZ İCECEKLER VE TEKNOLOJİSİ  ** 187 - ANADOLU KULTUR OLUSUMUNDA TUZUN ROLU  **

aşçılık kütüphanesi

** 188 - ANADOLU TARİHİNDE HITITLER 'İN SOSYO EKONOMİK YASANTİSİ ** 189 - ANADOLU MEDENIYETLERI ** 190 - ANTİK ROMA AİLESİNİN BİR GUNLUK YASANTİSİ ** 191 - ANTİK YUNANDA BESLENME ** 192 - DEVLETIN DOGDUGU YER ** 193 - ESKICAG TARIHININ ANAHTARLARI ** 194 - HITIT DONEMI ANADOLU ** 195 - HITIT GUNESI  ** 196 - HİTİT KANUNLARİNDA HAYVANLAR ** 197 - HITIT MUTFAGI GELENEKSEL GIDALARI ** 198 - HITIT MUTFAGI ** 198 - MUNECCIMBASI TARIHI -Cilt I  ** 199 - MUNECCIMBASI TARIHI -Cilt II  ** 200 - Risale Fi'l Kinaye VE'T TA'RIZ'I ** 201 - GIZLENEN TURK TARIHI ** 202 - CENNET TAAMLARI | 203 - ETRUSK MITLERI ** 204 - ETRUSKLERIN TARIHI **

 

** 205 - GELIN KUDUSU KONUSALIM ** 206 - MARA BRANK ** 207 - YAKUTCA'DA TURK LEHCELERI  ** 208 - OSMANLI DEVLETININ LEZGILER ILE ILISKILERI ** 209 - OSMANLI DONANMASINDA BUHAR VE ZIRH DEVRI ** 210 - OSMANLIDA HUKUMET KONAKLARI ** 211 - OSMANLI YEMEK YAZMASI KITABUT TABBAHIN  **  212 - TUNA HAVZASINDA TUZLA **  213 - 15. YUZYIL SARAY MUTFAGI ** 214 - NAVLUN VE ISKERCE SOZLESMELERI  ** 217 - 19. YUZYIL ISTANBUL MUTFAGI ** 218 - ISTANBUL SOKAK LEZZETLERI 19. YUZYIL ** 219 - 19. YUZYILDA SARAY MUTFAGI ** 230 - 1900 LU YILLARDA ISTANBUL RAMAZAN SOFRALARI  ** 231 - ABDULHAMIT HANIN KURTLARLA DANSI ** 232 - ADANA ILI KARATAS ORNEGI ARAP YEMEKLERI ** 233 - AHLAK TERBIYESI ** 234 - AKSEMSEDDIN MAKAMATI EVLIYA ** 

 

** 235 - AKSEMSEDDIN HAZRETLERININ TERKIP ETTIGI MACUN ** 236 - ALAFRANGA DA TATILCILIK VE PASTAHANE KULTURU ** 237 - ALTINCI DAIRE-I BELEDIYE ** 238 - AMASYADA ELCI ZIYAFETLERI ** 239 - AMERIKAN KAYNAKLARINDA MERZIFON ANADOLU  ** 240 - ANADOLU KULTUR OLUSUMUNDA TUZ' UN ROLU ** 241 - ANADOLU SELCUKLU GELENEGI ** 218 - ANADOLU TARIHINDE HITITLERIN SOSYO EKONOMIK YASANTISI ** 219 - ANADOLU MEDENIYETLERI ** 242 - ANADOLU SELCUKLU ERMENI FAALIYETLERI   ** 243 - ANADOLU SELCUKLULARDA SEHIR YONETIMI ** 244 - ANTIK ROMA AILESININ BIR GUNLUK YASANTISI ** 245 - ANTIK YUNANISTANDA MUTFAK KULTURU **

 

** 246 - ANTIK CAGDA KARADENIZDE BALIK VE BALIKCILIK ** 247 - BIR KADIEFENDININ MASRAF DEFTERLERI ** 248 - INBN-I BATUTA-01 ** 249 - INBN-I BATUTA-02  ** 250 - 19.YUZYILDA OSMANLI SARAY MUTFAGI ** 251 - 1500 E KADAR KULLANILAN MUTFAK ARAC VE GERECLERI ** 252 - TOPKAPI SARAYINDA YASAM ** 253- BATUTA YA GORE ASYA ULKELERI ** 254- BIR ALLAME-I CIHAN ** 255- CENNET TAAMLARI ** 256- DERVIS NIDAI ** 257- GUNES KRALININ SOFRAINA YOLCULUK ** 258- KULTURUMUZDE EKMEK ** 259- SULTAN SOFRALARI ** 260- DEVLETIN DOGDUGU YER ** 261- IBRAHIM PASA SARAYI ** 262- IMPARATOR SOFRALARI  **

aşçılık kütüphanesi

** 263- KASGARLI MAHMUD XI. YUZYILDA TURLER ** 264- DIVANI LUGAT-IT TURK ** 265- KITABUT TABBAHIN ** 266- LALE DEVRI ** 267- OSMANLI SARAYINDA BESLENME ALISKANLIKLARI ** 268- OSMANLI VE ISTANBUL MUTFAK KULTURU ** 269- SARAY DUGUNLERINDE YEMEKLER ** 270- OSMANLI KULTURUNDE DEGISEN SOFRA ADABI ** 271- OSMANLIDA BOGAZICINDE BALIKCILIK ** 272- SARAY DIVANI ** 273- SIRVANI VE TURKCE ESERLERI ** 274- TARIHSEL SUREC ICERSINDE YEME VE ICME KULTURUNUN EVRIMLERI ** 275- TURK MUTFAK KULTURUNDE CORBALAR ** 276- YABANCI SEYYAHLARIN GOZUNDE SOFRA KUTURUMUZ ** 277- BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ **

 

** 278- CENE SUYUNUN TARİHİ  **  279- CENNET TAAMLARI  **  280- OSMANLIDAN ÖNCE ANADOLU  **  281- ÇUBUK CAYININ TARİHSEL ONEMİ  **  282- DENİZDEN GELEN LEZZET  **  283- ENDERUNU HÜMAYUNDA DİLSİZ İC OĞLANLARI  ** 284- ETRÜSK MİLLETİ  **  285- ETRÜSK TURK BAĞI -1  **  286- ETRÜSK TURK BAĞI -2  **  287- ETRÜSK TURK BAĞI -3 **  288- ETRÜSK KURULUŞ EFSANESİ  **  289- FRANSIZ ÜSLUBUNDA OSMANLI ZİYAFETLERİ  ** 290- GELENEKSEL MUTFAĞIMIZDA KISLIK STANDART  ** 291- GELENEKSEL TÜRK MUTFAĞINDA KULLANILAN ÇİÇEKLER ** 292- AVRUPA VE BİZ  ** 293- ESKİ DÜNYA SEYAHATNAMESİ ** 294- İSTANBULDAN SAYFALAR  **  295- KIRK AMBAR SOHBETLERİ  **

 

** 296- ILGIN MUTFAK KÜLTÜRÜ VE YEMEKLERİ  **  297- İSLAM ONCESİ TÜRK TARİHİ VE KÜLTÜRÜ  **  298- İSKİTLERİN SİYASİ VE KÜLTÜREL TARİHİ **  299- EMEVİLER VE ABBASİLER  ** 300- KAZAK ANLATI SANATINDA SESENDİK **  301- KONAKLAMA İSLETMELERİNDE MALİYET  ** 302- MACAR EFSANE VE ÖYKÜLERİNDE TÜRKLER  **  303- MEVLEVİLİKTE MUTFAK KÜLTÜRÜ  **  304- ORHUN ABİDELERİ  ** 305- ORTA ASYADAN CUMHURİYET DONEMİNE TURK MİLLETİ  **  306- OSMANLI İMPARATORLUĞUNDA MUTFAK TEŞKİLATI PROTOKOL TÖREN VE SENLİK YEMEKLERİ ** 

 

** 307- OSMANLI MUTFAĞI  ** 308- OSMANLI İTİBARİ  **  309- OSMANLI GALATASI  ** 310- OSMANLI KUTLAMALARININ GECİCİ MİMARİ STRÜKTÜRLERİ  **  311- OSMANLI MERASİMLERİNİN ONEMİ  **  312- OSMANLI SEFERLERİNDE ORGANİZASYON VE LOJİSTİK  ** 313- OSMANLI YONETİCİLERİNİN LÜKS TÜKETİM  **  314- OSMANLIDA MERASİMLERİN TOPLUMSAN KAYNAŞMASI  **  315- OSMANLI SARAYI SEKER VE SEKERLEMECİLERİ  **  316- SENLİKLERİMİZ VE SURNAMELERİMİZ  **  317- VEJETARYENLİK ETİĞİ -1  ** 318- VEJETARYENLİK ETİĞİ -2  ** 

aşçılık kütüphanesi

** 319- SURNAMEİ HÜMAYUN  **  320- SURNAMELERDE 1582 ŞENLİĞİ **  321- ESKİ TÜRKLERDE YAZI KAĞIT KİTAP VE KALEM  ** 322- TANZİMAT VE MEŞRUTİYET DONEMLERİNDE KAHVEHANELER  **  323- TARİHİ TÜRK COĞRAFYASI  ** 324- TÜRK DESTANLARI  ** 325- TÜRKLER VE JAPONLAR ** 326- ULUG BEY  **  327- UNUTULMUŞ YİYECEKLER  **  328- YABANCI SEYYAHLARIN GÖZÜNDE TURK YEMEK KÜLTÜRÜ  ** 329- YABANCI SEYYAHLARIN GÖZÜNDE BATİ ANADOLU  **  330- YENİÇERİ  ** 331- YİYECEK VE İCECEK İSLETMELERİNDE MALİYET KONTROLU  ** 

 

** 332- YİYECEK VE İCECEK İSLETMELERİNDE ZİYARETÇİLER  ** 333- YONETİCİNİN GÜÇ KAYNAKLARI ALGISI VE ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANISI **  334- TÜRK MUTFAK KULTURU SEMPOZYUMU  ** 335- EV KADINI ADLI YEMEK KİTABI  ** 336- TURCUMEİ KENZUL  **  337- DAMAK TADIMIZIN JEOPOLİTİGİ **  338- DONER KEBABININ GECMİSİ  **  339- ELİNDE CINGIL ORAK  ** 340- EVLİYA CELEBİNİN DİLİYLE 17. YUZYIL YİYECEKLERİ **  341- FİSH OF THE FİELDS ** 342- GULBESEKER TÜRK TATLILARI  **

 

** 343- İMPARATOR SOFRALARI  ** 344- İNSAN VAR OLDUGU GUNDEN İTİBAREN  **  345- KARAGOZ VE YEME İCME KÜLTÜRÜ ** 346- OSMANLIDA KASAPLIK ALETLERİ  **  347- KUDRET HELVASI GOKLERDEN YAGIYORMU  ** 348- MAHMUT NEDİM ASCIBASI  **  349- MEZOPOTAMYADAN GÜNÜMÜZE MUTFAK KÜLTÜRU **  350- OSMANLI MUTFAGI “TUGRUL SAVKAY”  **  351- OSMANLI SARAY MUTFAGINA AİT GASTRONOMİK UNSURLARIN GUNUMUZ TÜRK MUTFAGI İLE KIYASLANMASI  ** 352- OSMANLI TEKKE MUTFAK KULTURU VE MECMUAİ FEVAİD  **  353- OSMANLİ MUTFAGİ DOGAN KAYA **  354- OSMANLI CAGINDA KAFKASYA  ** 355- OSMANLİDA TESRİFAT VE TORENLER  **

 

** 356- OSMANLİ MUTFAK İMPAATORLUGU  **  357- OSMANLI MUTFAK SOZLUGU ** 358- SİHLAR KOYUNUN BALLI KULUK HELVASI  **  359- SULTAH SİPAHİLER KOYLULER İKTİSADCILAR ** 360- TÜRK OSMANLI SARAY LİTERATURU  **  361- YABANCI SEYYAHLARIN GOZUNDE OSMANLI HAYVAN HAKLARI VE SEVGİSİ  ** 362- ZEYTİN VE ZEYTİN YAGININ HALK TIBBINDA KULLANIMI  ** 363- ZEYTINBAGI “TRİLYE” NİN RENKLİ YEMEK MİRASI  ** 364- OSMANLI SARAY MUTFAGINDA AV ETLERI

 

Önemli Not:

Burada ve web sitemin diğer başlıklarında bulamadığınız bir kaynağı akdenizsef@gmail.com adresine yazarak tarafımdan isteyebilirsiniz. Yeterki siz mutfağımız için bir şeyer yapma arzuzunda olunuz. Gerekirse telefon ile'de iletişim bilgilerimden bana ulaşabilirsiniz..

 

Özellikle Aşçılık Mesleğine Gönül Vermiş Geleceğin Türk Mutfağı Şefleri, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğrencileri;

Aşağıdaki "PDF" Dosyasında Bulunan 2022 - 2023 ve 2024 Dünya Restoran Trendleri ve Otel Trendleri ile Birlikte Profesyonel Gastronomi İle İlgili Mesleki Hayatımda Kaleme Aldığım Diğer Makalelerimi'de İnceleyebilirsiniz....

 

 

 

"Aşçılık kütüphanesi," (cooking library) Türkçede yemek yapma sanatıyla ilgili kitapları, kaynakları ve bazen de pişirme süreci için gerekli aletleri içeren bir koleksiyonu tanımlar. Başlangıçtan uzman seviyesine kadar her türden aşçının veya ev hanımının mutfak bilgisini genişletmek için başvurabileceği bu kütüphane, zengin bir bilgi kaynağıdır. Kapsamlı bir aşçılık kütüphanesi oluştururken düşünülmesi gereken bazı unsurlar şunlardır:
 
Temel Yemek Kitapları:
 
Pratik Yemek Kitabı ve Teknik ve Bilim:
Evde Her Şey Nasıl Pişirilir
Anadolu Mutfak Kültürü
Mutfakta Bilim
Yemek Yapma Sanatı
 
Hamur İşi ve Pastacılık, Uluslararası Mutfak:
Ekmekçinin Çırağı
Evde Pastacılık
Türk Mutfağında Ustalık
Klasik İtalyan Yemekleri
Basit Japon Yemek Sanatı
 
Vejetaryen ve Vegan, Özel Diyetler:
Herkes İçin Vejetaryen Yemek Pişirme
Vegan Yemek Kitabı
Glutensiz Yemek Kitabı
Keto Diyeti Rehberi
 
Referans Eserler, Ünlü Şefler:
Lezzet Kütüphanesi
Gastronomik Larousse
Ünlü Türk şefi has aşçıbaşı Ahmet Özdemir'in makaleleri, Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Nigella Lawson, gibi mutfak dünyasında iz bırakan şeflerin kitapları da kütüphaneye dahil edilebilir.
 
9. Tarihi ve Kültürel Yemek Kitapları:
 
Yemek Tarihi ve Özel Konular:
Tuz: Bir Dünya Tarihi
Şarküteri: Tuzlama, Fümeleme ve Kurutma Sanatı
Şarap Dünyası Atlası
 
Araçlar ve Gereçler, Dijital Kaynaklar:
Kitaplar olmasa da, kapsamlı bir aşçılık kütüphanesi okuyucuların kitaplardaki teknikleri doğrudan uygulamalarına yardımcı olacak temel araçları, örneğin havan, baharat öğütücüsü, rende gibi aletleri de içerebilir.
 
Modern çağda, bir aşçılık kütüphanesi aynı zamanda yemek sitelerine abonelikleri, uygulamaları ve yemek kitaplarının dijital kopyalarını da içerebilir.
 
Aşçılık kütüphanesi oluşturmak kişisel bir yolculuktur ve seçilen kitaplar ve kaynaklar aşçının ilgi alanlarını, kültürel geçmişini, diyet tercihlerini ve mutfakla ilgili hedeflerini yansıtacaktır. Her kütüphanede olduğu gibi, bu da zamanla sürekli olarak büyüyebilir ve gelişebilir.
 

gastronomi danışmanlığı, mutfak danışmanlığı, restoran danışmanlığı

 

Aşçılık Kütüphanesi Nedir? Aşçılık Kütüphanesinde Hangi Eserler Bulunmalıdır? Aşçılık Kütüphanesinin Özellikleri Nelerdir? Aşçılık Kütüphanesinin Önemi Nedir? Aşçılık Kütüphanesi Yeni Meslek Gönüllüsü Aşçılara Nasıl Yardımcı Olabilir? 

 
Aşçılık kütüphanesi, aşçılar ve aşçılık alanına ilgi duyanlar için kaynak sağlayan bir kütüphane türüdür. Bu kütüphane, yemek pişirme teknikleri, tarifler, mutfak ekipmanları, gıda güvenliği, beslenme bilgisi ve genel olarak aşçılıkla ilgili çeşitli konularda kitaplara, dergilere, rehberlere ve diğer kaynaklara ev sahipliği yapar.
 
Aşçılık kütüphanesinde bulunması gereken eserler, aşçılık mesleğiyle ilgili çeşitli konuları kapsamalıdır. Bunlar arasında aşçılık temelleri, farklı mutfakların yöresel yemekleri, teknikler ve tarifler, farklı mutfak ekipmanlarının kullanımı, yiyecek güvenliği ve hijyen, menü planlaması, beslenme ve diyet bilgisi, gıda tarihçesi gibi konular yer alabilir. Ayrıca, yaratıcı yemek yapımı, mutfak sanatı ve restoran işletmeciliği gibi konularda da kaynaklar bulunmalıdır.
 
Aşçılık kütüphanelerinin özellikleri şunlar olabilir:
 
Geniş kapsamlı kaynaklar ve Güncel ve çeşitli materyaller:
Aşçılık kütüphaneleri, farklı seviyelerdeki aşçılara ve ilgilenenlere yönelik geniş bir kaynak yelpazesi sunmalıdır. Temel aşçılık bilgilerinden ileri düzey tariflere, uzmanlık alanlarına odaklanan kitaplara kadar çeşitli kaynaklara erişim sağlamalıdır.
 
Kütüphane, güncel trendleri ve yenilikleri takip eden, çeşitli mutfak kültürlerini ve yemek türlerini kapsayan kitap ve dergilere sahip olmalıdır. Aynı zamanda dijital kaynaklara da erişim sağlamak için internete bağlı bilgisayarlar veya elektronik kaynaklar sunabilir.
 
Pratik bilgi ve rehberlik:
Aşçılık kütüphaneleri, tariflerin yanı sıra pratik aşçılık teknikleri, püf noktaları, menü planlaması, gıda güvenliği protokolleri gibi konularda da kapsamlı bilgi sağlamalıdır. Bu, aşçıların profesyonel becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.
 
Aşçılık kütüphanesinin önemi şunlar olabilir:
 
Bilgi kaynağı sağlama ve Profesyonel gelişimi destekleme:
Aşçılık kütüphaneleri, aşçıların ve aşçılıkla ilgilenenlerin bilgiye erişimini kolaylaştırır. Yeni tarifler, teknikler ve trendler hakkında güncel bilgiye erişim sağlar.
 
Kütüphane, aşçıların becerilerini ve bilgilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Farklı mutfakların yemeklerini inceleyerek ve yeni tarifler deneyerek aşçılar, yeni teknikler öğrenip yaratıcılıklarını artırabilirler.
 
Sürekli öğrenmeyi teşvik etme:
Aşçılık kütüphanesi, aşçıların sürekli olarak yeni bilgilere ve yeniliklere açık kalmalarını teşvik eder. Bu da onların mesleki gelişimlerini sürdürmelerine yardımcı olur.
 
Aşçılık kütüphanesi yeni meslek gönüllüsü aşçılara nasıl yardımcı olabilir:
 
Temel bilgilerin sağlanması:
Aşçılık kütüphanesi, yeni meslek gönüllülerine aşçılığın temellerini öğrenme fırsatı sunar. Temel teknikler, malzemelerin kullanımı, tarifler ve mutfak hijyeni gibi konularda kaynaklar sağlar.
 
Tarif ve menü planlama rehberliği:
Kütüphane, yeni aşçılara tarif seçimleri, menü planlaması ve yiyeceklerin sunumu konularında rehberlik edebilir. Farklı mutfakların tariflerini inceleyerek ve farklı menüler oluşturarak, yeni aşçılar kendi becerilerini geliştirebilirler.
 
İlham ve yaratıcılığı teşvik etme:
Kütüphane, farklı mutfak kültürleri ve yaratıcı yemek yapımı konusunda kaynaklar sunarak yeni aşçılara ilham verebilir. Bu da onların kendi tarzlarını geliştirmelerine yardımcı olabilir.
 
Profesyonel gelişime destek olma:
Aşçılık kütüphanesi, yeni meslek gönüllülerinin profesyonel gelişimlerini destekleyebilir. İleri düzey teknikler, özel mutfaklara odaklanan kaynaklar ve gastronomi ile ilgili materyaller, aşçıların uzmanlık alanlarını keşfetmelerine yardımcı olabilir.
 
Aşçılık kütüphanesi, hem profesyonel aşçılara hem de yeni meslek gönüllülerine geniş bir bilgi kaynağı sağlayarak, onların becerilerini geliştirmelerini ve sürekli öğrenmeyi teşvik etmelerini destekler. Aynı zamanda aşçılığın kültürel ve tarihsel yönlerini keşfetmelerine ve yeni trendlere ayak uydurmalarına yardımcı olur.

 

Osmanlı ve Türk mutfağı uluslararası yiyecek ve içecek danışmanlığı, mutfak danışmanlığı

 

Bizi, mesleğimizi ve Türk Mutfağını geleceğe taşıyacak olan yeni meslek gönüllüsü  kardeşlerime bir kılavuz olması amacı ile kaleme aldığım “mutfağımın maneviyatına hitabım ve mesleki düşüncelerim” olan metni de günün anlam ve önemine istinaden sizler ile paylaşmak istedim. 
 
Türk mutfağının geleceği için yeni meslek gönüllüsü kardeşlerimize Mesleki hayatlarında aşağıdaki metni dikkate alarak ilke edinmelerini, hatta ezberlemelerini tavsiye ve ümit ederim…
 

Aşçılık Andı...

 

Bir Türk Mutfağı Aşçısı ve Türk Şefi Olarak;
Binlerce yılın füzyon birikimine sahip köklü ve Zengin Türk mutfağını,
Şimdi ve gelecekte, örnek bir Türk şefi olarak  icra ederken;
Türk ahlakı ve kültürü gereğince insan sağlığını tereddütsüz koruyacağıma, 
 
Türk Mutfak tarihinin Zanaatkârlık anlayışını öğrenerek örnek alacağıma,
Çıraklarıma ‘da öğreterek, gelecek nesillerimize eksiksiz taşıyacağıma,
Kendi geçmişime ve coğrafyama ait Tarihi lezzet Miraslarımızın özü olan;
Asya ve Avrupa mutfaklarına kaynak olmuş Geleneksel Türk Mutfağını,
 
Dünyaya örnek lezzeti şahane emsalsiz Osmanlı ve Türk mutfağını,
Deniz ve kara İpek yolunun zenginlik göstergesi Osmanlı saray mutfağını,
Yerli ve yabancı Seyyahlara konu olan bölgesel ve Yöresel Mutfaklarımızı,
Çalıştığım işletmelerin Menülerinde ve mesleki hayatımda yaşatacağıma,
 
Yetenek ve becerilerimi öncelikte bize ait olan mutfaklarda geliştireceğime,
Bilgi ve tecrübemi ilk önce kendi mutfaklarımızdan örnekler ile tanıtacağıma,
Geliştirdiğim yemekleri ülkeme ve dünyaya Türk mutfağı adı ile anacağıma,
Coğrafyamdan ürünler ile Şahsıma özel Yemeklerimin ismini Türkçe koyacağıma,
 
Yurt içi ve Yurt dışı organizasyonlarda Ülkemin aşçılık kurumları ile çalışırken,
Ben değil biz düşüncesi ile Türk mutfağının menfaatini şartsız koruyacağıma,
Aynı çalışmalar içerisinde ekip düşüncesinin kutsallığını yaşatacağıma,
Kendi mutfağımdaki meslektaşıma her an saygı duyup destekleyeceğime,
 
Bana ya da ekibime gösterilen güvene tüm bilgim ve tecrübem ile layık olacağıma,
Mesleki tarihimi araştırıp örnek alarak mutfağımıza yeni yemekler kazandıracağıma,
Beslenmeye dayalı aşçılık mesleğinde din, dil, ırk ve coğrafya gözetmeksizin,
Bir Türk mutfağı şefi olarak kayıtsız ve şartsız mutfak kültürümü yaşatacağıma
 
Türk milleti adına mutfağımızın ve aşçılık mesleğinin onurunu koruyacağıma,
Zanaatkârlık ve ahilik ahlakım, Namusum, şerefim ve onurum üzerine söz veriyorum...

 

 

Özellikle Belirtmek İsterim Ki;
 
Yakın bir zamanda bu metne benzer mutfağımız ile ilgili “Aşçılık Andı” ya da “aşçılık marşı” şeklinde aşçılık okullarında okunabilecek bir "eser" çalışması yaparak siz mutfak gönüllülerinin hizmetine sunmaya çalışacağım. Ayrıca bu konuda belirli bir ödülü Türk Aşçı Haberleri adına ortaya koyarak daha bilgili, akademik ve edebiyat eğitimi olan arkadaşlarımıza 'da bir yarışma düzenleyip teşvik ederek ortaya daha güzel çalışmalar çıkarabilecek arkadaşlarımızın da önünü açmak şahsım ve mutfağımız adına görev olduğunu düşünüyorum. 
 
Camiamızın bu kadar aşçılık derneği, federasyon ve konfederasyonu varken böyle konuları bireysel olarak şahsımın düşünmesi biraz üzücü bir durum. Hatta bu güne kadar mutfağımızın yukarıdaki şahsımın kaleme aldığı “hitap ya da yemin” olarak adlandırılabilecek bir çalışması kadar dahi yoktur. Gereken takdiri büyük ya da küçük camiamızın fertleri yapacaktır. Bu da benim için kafi'dir. Kendilerinden kültürlü insanları bırakınız derneğe, federasyona, konfederasyona mahallelerine dahi girmelerini istemeyen mutfağımızdaki "CEHALET" ve düşünce tarzı 'nın bir an önce yok olması ümidi ile...
 
Saygılarımla
Koord. Şef Ahmet Özdemir
Osmanlı ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi
 
 
Türk mutfağı Tanıtımları-Gastronomi danışmanlığı
 
Türk Mutfağı Aşçılık Andı -02-
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
 
Ebedi Anadolu topraklarının bereketiyle,
Sağlık ve lezzeti buluştururum her bir yemekte.
Taze, doğal, bütün gıdaların şefi olarak,
And içerim, besleyici ve dengeli menüler sunmaya.
 
Yüzyıllar boyunca şekillenen zengin mirasımızla,
Çağdaş bir şef olarak, gelenekleri modernize ederim.
Sağlıklı yaşamın savunucusu olup,
And içerim, her daim saf ve doğal malzemeler kullanmaya.
 
Bolluk içindeki denizlerimizden, verimli topraklarımızdan,
En iyisini seçer, en özelini sunarım.
And içerim, yemeklerimin her lokmasında,
Doğanın iyiliğini ve sağlığını taşımaya.
 
Her bir baharatın, her bir tuz tanesinin kıymetini bilir,
Yemeklerimle sağlık ve mutluluk saçarım.
And içerim, lezzet ile sağlığı dengede tutmaya,
Her öğünde, yaşamın tadını çıkarmaya.
 
Zeytinyağının altın damlası, narın rubi tanesi gibi,
Besin değeri yüksek malzemelerle çalışırım.
And içerim, tabaklarımın her biriyle,
Sağlık ve lezzeti ustalıkla harmanlamaya.
 
Sofralar kurarım, dostluk ve paylaşım için,
Kalpleri ısıtan, bedenleri kuvvetlendiren yemeklerle.
And içerim, beslenmenin her alanında,
İyilik ve sağlık dolu bir yaşam teşvik etmeye.
 
Meyve ve sebzelerin rengarenk dünyasında,
Her mevsimin en tazesini sofraya taşırım.
And içerim, mevsimlik ve yerel ürünleri kullanmaya,
Doğanın ritmine uyumlu bir şef olmaya.
 
Şifa niyetine hazırlanan her bir yemeğimle,
Sağlıklı nesillerin tohumunu ekerim.
And içerim, mutfakta temizliğe, hijyene,
Ve en önemlisi sağlığa öncelik vermeye.
 
Her bir yemek, yaşamın bir kutlamasıdır derim,
Beslenmenin sadece beden değil, ruh için de olduğunu bilirim.
And içerim, mutfağımın her köşesinde,
Sağlık ve neşeyi birlikte sunmaya.
 
Bu and, Türk mutfağının geleceği için bir taahhüttür,
Her şef, bu sanatın bir neferi, bir koruyucusudur.
Sağlıklı bir toplum, sağlıklı yemeklerle başlar,
Ve biz şefler, bu yolda öncüleriz.
 
(Has Aşçıbaşı) Koord. Şef Ahmet Özdemir olarak şahsen kaleme aldığım bu aşçılık andı, geleceğin şeflerine mesleklerinin sadece mutfak becerileriyle değil, aynı zamanda toplumun sağlığını iyileştirme sorumluluğuyla da ilgili olduğunu hatırlatır. Her kıta, sürdürülebilirlik, sağlık bilinci ve mutfak sanatlarındaki yaratıcılık gibi önemli prensiplere vurgu yapar.
 
 
Aşçılık Kütüphanesi
 
http://hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/41/SOSYAL-CALISMALARIMLA-ILGILI.html#!/page_More
 
Türk Mutfağı Şeflerinin Aşçılık Marşı -02-
Koord. Şef Ahmet ÖZDEMİR
 
Anadolu’nun dört bir yanından esen rüzgarla,
Tarihi taş ocaklarından yükselen alevin izindeyiz.
Taneler, baharatlar şahitliğinde yemin ederiz,
Mutfak sanatımızla tarih yazan neferleriz.
 
Kebapların fısıltısı, baklavanın tatlılığı ile,
Büyüsüne kapıldık Anadolu’nun bereketinin.
Geleneksel lezzetleri koruma gayretinde,
Yeniliğin peşinde, aşçılıkta öncü gençleriz.
 
Denizlerimizin mavisi, topraklarımızın yeşili,
Tabaklarda renk cümbüşü, lezzet senfonisi.
Meze tabaklarından, zengin ana yemeklere,
Her bir tabakta, bir tutam sevgi, bir avuç emek var.
 
Lokanta kültürünün, helva sohbetlerinin,
Güçlü mirasını taşırız; şef olarak, aşçı olarak.
Közde pişen hikayeler, kazanda kaynayan tarih,
Türk mutfağının göz nuru, yürek yangınıdır.
 
Zeytinyağlı yemeklerin ustası, tatlıların şairi,
Her bir lezzet, gastronomi sanatının bir eseri.
Dünya mutfakları arasında köprüyüz biz,
Kültürler arası diyalogun, dostluğun şefleriyiz.
 
Dağlardan toplanan kekik, kırlardan toplanan adaçayı,
Her biri mutfaklarımızda anlam bulan baharatlar.
Ege’nin zeytini, Karadeniz’in hamsisi ile,
Doğanın sunduğu hazineyi sunarız sofralara.
 
Ocak başında duran yiğit, hamur yoğuran kahraman,
Herkesin gönlünü fetheden meşhur Türk aşçısı.
Yöresel mutfakların çeşitliliğiyle övünürüz,
Her bir yemekte, Türkiye’nin mozaikini sunarız.
 
Şanlı pastırmanın, eşsiz sucuğun lezzet yolcusu,
Künefenin, lokmanın tatlı serüvenindeyiz.
Yemeğin sanatını, sanatın tadını biliriz,
Türk mutfağının zenginliğini dünyaya taşırız.
 
Sofralarımız dostlukla, kardeşlikle doludur,
Birlikte yenen her yemek, bir bayramdır bizim için.
Yemek yapmak bir sanattır, aşçılık bir tutkudur,
Gönülden gelen her sunum, bir kutlamadır.
 
Gastronomi yolunda ilerlerken gururla,
Geleceğe taşırız bu zengin mirası.
Türk mutfağının yeni yüzleri olarak,
Lezzetin, sağlığın, sanatın şampiyonlarıyız.
 
(Has Aşçıbaşı) Koord. Şef Ahmet Özdemir olarak şahsen kaleme aldığım bu aşçılık marşı, Türk mutfağının tarihi derinliğini ve kültürel zenginliğini vurgulayarak, geleceğin şeflerine ilham vermeyi ve onları Türk gastronomisinin koruyucuları ve yenilikçileri olarak yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Her bir dize, şeflerin bu gurur verici yolculukta göstermeleri beklenen tutku, saygı ve yaratıcılığı ifade etmektedir. Aşçılık Marşı, genç Türk şeflerine atalarının mutfak mirasını sürdürme ve onu yeni yaratıcılık boyutlarıyla geliştirme ilhamı vermek üzere tasarlanmıştır. Her kıta, Türk mutfağının farklı yönlerine değinerek, şeflerin bu kültürün değerlerini ve sanatını onurlandırma sorumluluğunu anımsatır.
 
 
Aşçılık Kütüphanesinin En Önemli Özellikleri Nelerdir? Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Öğrencilerine Neler Kazandırır? 
 
Aşçılık kütüphanesi, gastronomi ve mutfak sanatları öğrencileri için değerli bir kaynaktır ve birçok önemli özelliğe sahiptir. İlk olarak, çeşitli mutfak kültürleri ve pişirme teknikleri hakkında kapsamlı bilgi sunar. Kütüphane, dünya mutfaklarından eserler, yemek tarifleri, mutfak tarihi ve kültürü üzerine kitaplarla doludur. Bu, öğrencilere farklı mutfakların inceliklerini öğrenme ve kendi yemek yapma becerilerini geliştirme fırsatı sunar.
 
İkinci olarak, aşçılık kütüphanesi, en son mutfak trendleri ve teknolojileri hakkında güncel bilgiler sağlar. Gastronomi dünyasındaki yenilikler, modern pişirme yöntemleri ve yeni mutfak aletleri hakkında kaynaklar içerir. Bu, öğrencilerin sektördeki güncel gelişmelerden haberdar olmalarını sağlar ve onları çağdaş mutfak pratikleri konusunda bilgilendirir.
 
Üçüncü olarak, kütüphane, beslenme bilimi ve diyetetik gibi sağlıkla ilgili konularda da derinlemesine bilgi sunar. Sağlıklı yemek pişirme yöntemleri, besin değerleri ve diyet planlaması gibi konularda kaynaklar sağlar. Bu, öğrencilerin sağlıklı yemekler hazırlama ve beslenme konusunda bilinçli kararlar verme yeteneklerini geliştirir.
 
Dördüncü olarak, aşçılık kütüphanesi, öğrencilere araştırma ve öğrenme becerilerini geliştirme imkanı sunar. Akademik makaleler, araştırma çalışmaları ve mutfak sanatları ile ilgili tezler gibi kaynaklar, öğrencilerin kendi projelerinde derinlemesine araştırma yapmalarına olanak tanır. Bu, öğrencilerin kritik düşünme ve bağımsız araştırma becerilerini geliştirir ve akademik başarılarına katkıda bulunur.
 
Son olarak, aşçılık kütüphanesi, öğrencilere ilham verir ve yaratıcılıklarını destekler. Tarihi yemek kitaplarından modern gastronomik eserlere kadar geniş bir yelpazede içerik sunarak, öğrencilerin kendi yaratıcı yemek fikirlerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bu, öğrencilerin gastronomi ve mutfak sanatları alanında kendi benzersiz tarzlarını ve yaklaşımlarını keşfetmelerine olanak tanır.
 
 
Özellikle Aşçılık'ta Yeni Meslek Gönüllüsü Kardeşlerimin Dikkatine; Geleceğin Türk mutfağı şefleri olarak bizden daha profesyonel ve başarılı olmak durumundasınız… Şahsi Aşçılık Kütüphanemi ve web sitemde bulunan diğer faydalı linkleri Lütfen Ziyaret Ediniz;
 
*** Bilgi Paylaştıkça Güzeldir Ve Çoğalır. Yönetim Sistemim, Yönetim Sirküleri, Raporlar, Mutfak Yönetimi, Organizasyon Anlaşma Metni, Cost - Maliyet, Anket ve Formlar, Çizelge ve Tutanaklar, Restoran Yönetimi, Mutfak Kültürümüz, Osmanlı Saray Mutfağı....
 
*Otel Mutfağı Organizasyonu
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1305/Otel-Mutfagi-Organizasyonu.html
 
*Mutfak Planlaması Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1252/Mutfak-Planlamasi-Nedir-.html
 
*Mutfak Üniteleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1254/Mutfak-Uniteleri-Nelerdir-.html
 
*Mutfak Tasarımı Nasıl Yapılır?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1263/Mutfak-Tasarimi-Nasil-Yapilir-.html
 
*Pişirme Ekipmanları
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1265/Pisirme-Ekipmanlari.html
 
*Mutfak Organizasyonu
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1253/Mutfak-Organizasyonu.html
 
*Mutfak Çalışanlarının Özellikleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1262/Mutfak-Calisanlarinin-Ozellikleri.html
 
*Mutfak Çeşitleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1249/Mutfak-Cesitleri-Nelerdir-.html
 
*Mutfak Yönetiminde Verimlilik Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1256/Mutfak-Yonetiminde-Verimlilik-Nedir-.html
 
*Mutfak Eğitimi Nasıl Verilir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1269/Mutfak-Egitimi-Nasil-Verilir-.html
 
*Mutfak Bölümleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1255/Mutfak-Bolumleri-Nelerdir-.html
 
*Bıçak Çeşitleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1282/Bicak-Cesitleri-Nelerdir-.html
 
*Endüstriyel Mutfak Planlanması
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1266/Endustriyel-Mutfak-Planlanmasi.html
 
*HACCP Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1264/HACCP-Nedir-.html
 
*Yiyecek–İçecek Departmanı Organizasyon Şeması
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1250/Yiyecek-Icecek-Departmani-Organizasyon-Semasi.html
 
*Mutfak Yönetiminde Depolama İşlemleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1300/Mutfak-Yonetiminde-Depolama-Islemleri-Nelerdir-.html
 
*Ana Mutfağın Diğer Bölümlerle İlişkisi Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1299/Ana-Mutfagin-Diger-Bolumlerle-Iliskisi-Nedir-.html
 
*Mutfak Yönetiminde Üretim 'de Dikkat Edilecekler
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1301/Mutfak-Yonetiminde-Uretim--de-Dikkat-Edilecekler-.html
 
*Mutfak Yönetiminde Teslim Alma İşlemleri Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1298/Mutfak-Yonetiminde-Teslim-Alma-Islemleri-Nedir-.html
 
*Aktivite & Banquet Menüleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/57/Aktivite---Banquet-Menuleri.html
 
*Örnek Restoran Menüleri -01-
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/66/Ornek-Restoran-Menuleri--01-.html
 
*Örnek Restoran Menüleri -02-
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/119/Ornek-Restoran-Menuleri--02-.html
 
*Menü Çeşitleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1202/Menu-Cesitleri-Nelerdir-.html
 
*Örnek Otel Menüleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1231/Ornek-Otel-Menuleri.html
 
*Menü Planlaması Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/110/Menu-Planlamasi-Nedir-.html
 
*Seçenekli Menüler
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/61/Secenekli-Menuler.html
 
*Menü Analizi Nasıl Yapılır?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1201/Menu-Analizi-Nasil-Yapilir-.html
 
*Düğün Menüleri (Örnek)
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/58/Dugun-Menuleri--Ornek-.html
 
*Menü Yönetimi Nedir
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1204/Menu-Yonetimi-Nedir-.html
 
*Osmanlı Saray Mutfağı
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/83/Osmanli-Saray-Mutfagi.html
 
*Helvaya Statü Veren Tatlandırıcılar
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1206/Helvaya-Statu-Veren-Tatlandiricilar-.html
 
*Türk Mutfak Kültüründe “Aş ve Aşhane” Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1239/Turk-Mutfak-Kulturunde--As-ve-Ashane--Nedir-.html
 
*Osmanlıda Şerbetler
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/56/Osmanlida-Serbetler.html
 
*Türk Mutfağının Geleceğine Dair Değerlendirmeler
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1213/Turk-Mutfaginin-Gelecegine-Dair-Degerlendirmeler.html
 
*Sarayda Beslenme
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/108/Sarayda-Beslenme.html
 
*Osmanlı Yemek Kültürü
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/168/-Osmanli-Yemek-Kulturu--.html
 
*Osmanlı Saray Mutfağının Toplumsal Hayatta Konumu
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1219/Osmanli-Saray-Mutfaginin-Toplumsal-Hayatta-Konumu.html
 
*Çorbanın Tarihi
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/133/Corbanin-Tarihi.html
 
*Türk Mutfak Kültüründe Şerbetler
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1257/Turk-Mutfak-Kulturunde-Serbetler.html
 
*Saray Mutfak Kültürü
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/142/Saray-Mutfak-Kulturu.html
 
*Saray Geleneğinde Şerbet Ve Şerbet Kapları
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/106/Saray-Geleneginde-Serbet-Ve-Serbet-Kaplari.html
 
*Müntahâb-ı Şifâ
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1224/Muntah-b-i-Sif-.html
 
*Çadırdan Saraya Türk Mutfağı
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1182/Cadirdan-Saraya-Turk-Mutfagi-.html
 
*Osmanlı Saray Mutfağı ve Günümüz Türk Mutfağı
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1203/Osmanli-Saray-Mutfagi-ve-Gunumuz-Turk-Mutfagi.html
 
*Türk Mutfak Kültüründe Sofra
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/137/Turk-Mutfak-Kulturunde-Sofra.html
 
*Osmanlı Sarayında Mutfak Düzeni ve Teşkilat Yapısı
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1235/Osmanli-Sarayinda-Mutfak-Duzeni-ve-Teskilat-Yapisi.html
 
*Mevlevilikte Mutfak Kültürü
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/150/Mevlevilikte-Mutfak-Kulturu.html
 
*Saray Mutfak Kültüründe Ziyafetler Ve Yemekler
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1225/Saray-Mutfak-Kulturunde-Ziyafetler-Ve-Yemekler.html
 
*Şifâu¨’l Eskâm ve Devâu¨’l-Âlâm
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1223/Sif-u--l-Esk-m-ve-Dev-u--l--l-m.html
 
*Evliya Çelebi Özet
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/136/Evliya-Celebi-Ozet.html
 
*Türk Beslenme Kültürü
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/121/Turk-Beslenme-Kulturu.html
 
*Muhsinzade Mehmed Paşanın Konak Mutfağı
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/162/Muhsinzade-Mehmed-Pasanin-Konak-Mutfagi.html
 
*Keşkek Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/166/Keskek-Nedir-.html
 
*Mutfağımıza Tarihsel Bakış
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/67/Mutfagimiza-Tarihsel-Bakis.html
 
*Osmanlı Kültüründe Öğün Zamanları ve Kahvaltı
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1178/Osmanli-Kulturunde-Ogun-Zamanlari-ve-Kahvalti.html
 
*Osmanlı Narh Listeleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/143/Osmanli-Narh-Listeleri.html
 
*Tarçının Osmanlı Mutfağındaki Yeri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1268/Tarcinin-Osmanli-Mutfagindaki-Yeri.html
 
*Osmanlılarda Sağlık
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1207/Osmanlilarda-Saglik.html
 
*Türkiye’de Kahve ve Mutfak Kültürü
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/175/Turkiye-de-Kahve-ve-Mutfak-Kulturu.html
 
*Yemek, Kültür Ve Kimlik
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1186/Yemek,-Kultur-Ve-Kimlik-.html
 
*Dünyada Aşçılık Tarihi Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1233/Dunyada-Ascilik-Tarihi-Nedir--.html
 
*Osmanlı Mutfak Tarihinden Dipnotlar
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/24/Osmanli-Mutfak-Tarihinden-Dipnotlar.html
 
*Yemek Destanları
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/109/Yemek-Destanlari.html
 
*Gastronomi Ve Yemek Tarihi
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1271/Gastronomi-Ve-Yemek-Tarihi.html
 
*Evliya Çelebi'de Yemeğin Manevi Boyutu
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/174/Evliya-Celebi-de-Yemegin-Manevi-Boyutu.html
 
*Türk Mutfak Kültüründe İslamın Etkisi
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/176/Turk-Mutfak-Kulturunde-Islamin-Etkisi.html
 
*Füzyon Mutfağı ve Gastronomi Turizmi
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1197/Fuzyon-Mutfagi-ve-Gastronomi-Turizmi.html
 
*Gastronomi Sektöründe Kadınların Durumu
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1246/Gastronomi-Sektorunde-Kadinlarin-Durumu.html
 
*Moleküler Gastronomi Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1191/Molekuler-Gastronomi-Nedir-.html
 
*Yemeğin Dini Simgesel Anlamları Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/167/Yemegin-Dini-Simgesel-Anlamlari-Nelerdir-.html
 
*Osmanlı Mutfak Terimleri Sözlüğü
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/96/Osmanli-Mutfak-Terimleri-Sozlugu.html
 
*Kuşhane Mutfağı
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1287/Kushane-Mutfagi.html
 
*Has Mutfak Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1290/Has-Mutfak-Nedir-.html
 
*Helvahane Mutfağı
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1292/Helvahane-Mutfagi.html
 
*Valide Sultan Mutfağı Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1289/Valide-Sultan-Mutfagi-Nedir-.html
 
*Matbah-ı Âmire Emini
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1286/Matbah-i--mire-Emini.html
 
*Kilercibaşı Ne Demek?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1294/Kilercibasi-Ne-Demek-.html
 
*Habbazin-i Hassa Ne Demek?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1296/Habbazin-i-Hassa-Ne-Demek-.html
 
*Helvacıyan-ı Hassa
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1293/Helvaciyan-i-Hassa.html
 
*Çaşnigîrbaşı Ne Demek?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1295/Casnig-rbasi-Ne-Demek-.html
 
*Üstüdan-ı Matbah-ı Has Ne Demek?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1288/Ustudan-i-Matbah-i-Has-Ne-Demek-.html
 
*Yenilebilir Çiçekler Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1240/Yenilebilir-Cicekler-Nelerdir-.html
 
*Osmanlı Saray Mutfağında “Çıkma" Sistemi
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1285/Osmanli-Saray-Mutfaginda--Cikma--Sistemi.html
 
*Türkiye’de Restorancılığın Gelişimi
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/173/Turkiye-de-Restoranciligin-Gelisimi-.html
 
*Yemek Stilistliği Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1272/Yemek-Stilistligi-Nedir-.html
 
*Osmanlıda Mutfak Teşkilatı
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/120/Osmanlida-Mutfak-Teskilati.html
 
*Mutfak Tarihimizden Videolar
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/129/-Mutfak-Tarihimizden-Videolar.html
 
*Osmanlı Konağının Giderleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1270/Osmanli-Konaginin-Giderleri.html
 
*Gıda Tüketiminde Yerel, Millî ve İthal Ürünler
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1205/Gida-Tuketiminde-Yerel,-Mill--ve-Ithal-Urunler.html
 
*Surname-i Hümayun
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/81/Surname-i-Humayun.html
 
*Moleküler Gastronomi Konusundaki Görüşler
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1245/Molekuler-Gastronomi-Konusundaki-Gorusler.html
 
*Osmanlıda Dondurmacılık
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/149/Osmanlida-Dondurmacilik-.html
 
*Kimlik Bağlamında Yemek Kültürü
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1189/Kimlik-Baglaminda-Yemek-Kulturu-.html
 
*Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerinde Yemek Kitapları
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1181/Osmanli-ve-Cumhuriyet-Donemlerinde-Yemek-Kitaplari.html
 
*Alakart restoran Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1304/Alakart-restoran-Nedir-.html
 
*Aşçılık Mesleğinin Değişimi
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/153/Ascilik-Mesleginin-Degisimi.html
 
*Rafine Mutfak Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/158/Rafine-Mutfak-Nedir-.html
 
*Avrupada Aşçılık Nasıl başladı?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/157/Avrupada-Ascilik-Nasil-basladi-.html
 
*Yabancı Seyyahların Gözünde Türk Yemek Kültürü
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/159/Yabanci-Seyyahlarin-Gozunde-Turk-Yemek-Kulturu.html
 
*Âteşbâz-ı Velî Kimdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1227/-tesb-z-i-Vel--Kimdir-.html
 
*İmparator Sofraları
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1188/Imparator-Sofralari-.html
 
*Osmanlıda Ahilik
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1277/Osmanlida-Ahilik.html
 
*Anadolu Mutfak Kültürünün Gelişimi
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/160/Anadolu-Mutfak-Kulturunun-Gelisimi-.html
 
*Osmanlı Sarayında Şekerleme Ve Şekerlemeciler
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/165/Osmanli-Sarayinda-Sekerleme-Ve-Sekerlemeciler.html
 
*İstanbul Mutfak Kültürü
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/164/Istanbul-Mutfak-Kulturu-.html
 
*Eski Anadolu Türkçesi İle Yazılmış Tıp Eserleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/163/Eski-Anadolu-Turkcesi-Ile-Yazilmis-Tip-Eserleri.html
 
*Osmanlıdan Günümüze Helvalar
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1274/Osmanlidan-Gunumuze-Helvalar.html
 
*Antik Roma Yemek Kültürü
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1200/Antik-Roma-Yemek-Kulturu.html
 
*Turizm Ve Ahilik İlişkisi
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/122/Turizm-Ve-Ahilik-Iliskisi.html
 
*Yabancı Mutfak Şefleri Gözüyle Türk Mutfağı
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1273/Yabanci-Mutfak-Sefleri-Gozuyle-Turk-Mutfagi.html
 
*Gastrodiplomasi Uygulamaları
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1276/Gastrodiplomasi-Uygulamalari.html
 
*Mutfak Bilimi Nedir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1260/Mutfak-Bilimi-Nedir-.html
 
*Mutfağın Tarihsel Gelişimi
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1251/Mutfagin-Tarihsel-Gelisimi.html
 
*Sous Vide Pişirme Yöntemi
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1278/Sous-Vide-Pisirme-Yontemi.html
 
*Pişirme Teknikleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1310/Pisirme-Teknikleri-Nelerdir-.html
 
*Doğrama Teknikleri Nelerdir?
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1311/Dograma-Teknikleri-Nelerdir-.html
 
*Çiğ Beslenme "Raw Food"
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1279/Cig-Beslenme--Raw-Food-.html
 
*Yavaş Yemek "Slow Food"
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1280/Yavas-Yemek--Slow-Food-.html
 
*Türk Mutfağı Tanıtım Faaliyetleri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1275/Turk-Mutfagi-Tanitim-Faaliyetleri.html
 
*Gastronomi Kavramları
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1281/Gastronomi-Kavramlari.html
 
*Gastronomi Turizmi
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1283/Gastronomi-Turizmi.html
 
*Fine Dining Restoranlarda Türk Mutfağının Yeri
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/1313/Fine-Dining-Restoranlarda-Turk-Mutfaginin-Yeri.html
 
***Ve Çok Daha Fazlası İçin Linkleri İnceleyerek Bilgi ve Kaynaklardan Faydalanabilirsiniz… 
DOSTLARINIZ İLE PAYLAŞMAYI UNUTMAYINIZ...
 
Önemli Not:
İnşaat aşamasından büyük açılışa kadar koordinatörlüğünü yaptığım "son çalışmam olan" Lagos şehrindeki son çalışmam olan Elysium LAGOS çalışmalarımı inceleyebilirisiniz... Lagos Elysium grup bünyesindeki fine dining menüler, bahçe restoran menüleri, bistro restoran menüleri ve degüstasyon menülerinide görmek sizin için önemli olabilir...