Gastromilliyetçilik Gıdanın Korunması “Coğrafi İşaret”

Günümüzde uluslararası kurumsal yapılar ile dünya çapında ülkelere ait olan gıda ürünleri mahreç işaretleri ile korunmaktadır. Son 20 yılda özellikle asya ve Avrupa ülkelerinde gıdanın korunması ve o bölgeye ait olduğunun tescillenmesi işlemleri hız kazanmış durumda. Özellikle 20. Yüzyılın ikinci çeyreğinden sonraki dönemde ülkeler arasında bazı alınmış olan coğrafi işaretler uluslararası mahkemelerce devam ettirilselerde coğrafyalar yerinde durduğu sürece düzeltileceklerine inanıyorum.
11/4/2022 12:00:00 AM
Gastromilliyetçilik Gıdanın Korunması “Coğrafi İşaret”
 
Gastromilliyetçilik Gıdanın Korunması “Coğrafi İşaret”
 
Günümüzde uluslararası kurumsal yapılar ile dünya çapında ülkelere ait olan gıda ürünleri mahreç işaretleri ile korunmaktadır. Son 20 yılda özellikle asya ve Avrupa ülkelerinde gıdanın korunması ve o bölgeye ait olduğunun tescillenmesi işlemleri hız kazanmış durumda.
 
Özellikle 20. Yüzyılın ikinci çeyreğinden sonraki dönemde  ülkeler arasında bazı alınmış olan coğrafi işaretler uluslararası mahkemelerce devam ettirilselerde coğrafyalar yerinde durduğu sürece düzeltileceklerine inanıyorum.
 
Dünyada geleneksel gıda üretiminin sürdürülebilirliği farklı yöntemler ile pişirilme teknikleri ve sunumları konularında geliştirilmesi füzyon etkilerinin değerlendirilerek kaynaklarının net tespiti olarak karşımıza çıkıyor.
 
Aynı zaman da coğrafi işaretli ürünler ülkeler için turizm endüstrisini ayakta tutmak amacı ile kullanılan sürdürülebilir bir değerdir.
 
Gastromilliyetçilik ‘te devletler için kültürel ve geleneksel coğrafi işaretli ürünler gastronomi turizminde bir lokomotif olarak ön plana çıkar. Yöresel mutfakların tanıtımında hem bir gelir kaynağı hem de bölgelerin kalkınmasına katkı sağlayan turizm endüstrisi coğrafi ürünler ile ayakta durur. 
 
Gastromilliyetçilik Kavramı İçerisinde En Önemli Değerlerden Olan Coğrafi İşaretler Aşağıdaki Etkenler İle De Katkı Sağlayan Bir Olgudur;
 
* Gastronomi Turizmi,
* Yöresel Mutfak Değerleri,
* Geleneksel Mutfak Kültürü,
* Turizm Endüstrisi,
* Yeme İçme Kültürünün Dağılımı,
* Kalkınma,
* Mutfak Kültürünün Yaygınlaşması,
* Yerel Ürünlerin Kullanımına Teşvik,
* Bölgesel Yada Yöresel İtibar,
* İç Ticaret,
* Dış Ticaret,
* Kültürel Kimliğin Gelişimi,
 
Gibi Konularda Coğrafi İşaretler Gastromilliyetçiliği Destekleyici Etkenlerdendir. Uluslararası ilişkilerin meydana getirdiği kurumsal yapılarda geçmişe yönelik yapılan hatalar günümüzde Coğrafi İşaretler konusunda daha tecrübeli ve doğru adımların atılmasına vesile olmaktadır.
 
Tohumun ve gıdanın korunmasında sürdürülebilirliği sağlayamayan bazı coğrafyalara ait olan ürünlerin taşınmış oldukları coğrafya iklimlerinde bilinen kaliteyi sağlayamadıkları görülmektedir.
 
Doğal döllenmenin karşısında duramayan taşınmış ürünler günümüzde 30-40 yıl içerisinde negatif yada pozitif oranda kendilerini gösterdikleri aşikardır.
 
Has Aşçıbaşı Ahmet ÖZDEMİR
Osmanlı ve Türk mutfağı Dünya Gönül Elçisi
Uluslararası Gastronomi ve Mutfak Danışmanı
 
Gastromilliyetçilik & Mutfak Kültürü Milliyetçiliği Nedir?
 
Önemli Not: 
"Gastromilliyetçilik & Mutfak Kültürü Milliyetçiliği Nedir?" Makalesinin tamamını aşağıdaki orijinal metinden okuyabilirsiniz...