Dış Ticaret Ve Tanıtım'da Gastromilliyetçilik Nedir?

Özellikle tarımsal üretimde Coğrafi işaretler başı çekmektedir. Her ne kadar tohumlar gayri resmi yollar ile ülke sınırları dışına çıkarılsalarda doğal olarak sürdürülebilirliği sağlanamamakla birlikte ürün verimliliği de beklenen den çok daha düşük ölçeklerde olduğu için bu yöntemler artık rağbet görmemektedir. Bölgeye dayalı kültürel kimliği kullanan toplum yapısı’da bu tanıtımlar karşılığında ekonomik olarak gelir sahibi olmaktadırlar.
11/4/2022 12:00:00 AM
Dış Ticaret Ve Tanıtım'da Gastromilliyetçilik Nedir?
 
Dış Ticaret Ve Tanıtım'da Gastromilliyetçilik Nedir?
 
Günümüzde dünya gastronomi trendleri ile birlikte uluslararası arena ismini duyuran ülkeler bacasız sanayi turizmde ‘de başarı grafiğini pozitif oranda yükseltmektedir. Coğrafi işaretli ürünler ihraç edildikleri ülkede de ilgili marketlerdeki etiket tanımlarında;
 
* Nereden Geldiği
* Ne Zaman Geldiği
* Hangi Bölgede Üretildiği
* Verilen Gübreler,
* Ürünün Özellikleri,
* Geleneksel Ürün Adı,
 
-gibi bilgiler içeren etiketler ile satışa sunulur. Aynı zamanda bu gıda ürünleri ürün tanıtımlarında da yukarıdaki bilgiler ışığında tanıtılır. Bu işlem o ürünün yetişmiş olduğu bölgenin ve ülkenin ‘de tanıtımı demektir.
 
Eğer ilgili ürün sadece o bölgede yetişiyorsa turizm endüstrisinin gelişmesinde baş rol oynayabilir. Aynı zamanda ihracatı yapan ülke için bu pozitif oranda uluslararası tanınırlığın artarak ve itibar yaygınlaşmasına vesiledir.
 
Özellikle tarımsal üretimde Coğrafi işaretler başı çekmektedir.
 
Her ne kadar tohumlar gayri resmi yollar ile ülke sınırları dışına çıkarılsalarda doğal olarak sürdürülebilirliği sağlanamamakla birlikte ürün verimliliği de beklenen den çok daha düşük ölçeklerde olduğu için bu yöntemler artık rağbet görmemektedir.
 
Bölgeye dayalı kültürel kimliği kullanan toplum yapısı’da bu tanıtımlar karşılığında ekonomik olarak gelir sahibi olmaktadırlar.
 
Coğrafi işaretler her ne kadar bölgenin ekonomik, kültürel ve turizm açısından kalkınmasını sağlasa da esas payı Gastromilliyetçilik esaslarında birleşeme, sahip çıkma ve ait olma duygusu ile bölgeye özgü bir kimliğin oluşmasında toplumsal dayanışma ilkelerinin sağlanmasına sebep olmaktadır.
 
Has Aşçıbaşı Ahmet ÖZDEMİR
Osmanlı ve Türk mutfağı Dünya Gönül Elçisi
Uluslararası Gastronomi ve Mutfak Danışmanı
 
Gastromilliyetçilik & Mutfak Kültürü Milliyetçiliği Nedir?
 
Önemli Not: 
"Gastromilliyetçilik & Mutfak Kültürü Milliyetçiliği Nedir?" Makalesinin tamamını aşağıdaki orijinal metinden okuyabilirsiniz...